Dan Park döms till fängelse

Malmö tingsrätt dömer Dan Park för hets mot folkgrupp och förtal till sex månaders fängelse.

Malmö tingsrätt meddelade idag att gatukonstnären Dan Park och galleristen som ställde ut hans bilder, Henrik Rönnquist, båda döms för hets mot folkgrupp.

Dan Park döms till sex månaders fängelse medan Henrik Rönnquist får villkorlig dom och 150 dagsböter.

Utställningen "Fängslande gatukonst" som ställdes ut den femte juli i år på galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmö visade bland annat bilder på svarta personer i hängsnaror, varav en av dem föreställde Vänsterpartiets riksdagskandidat Jallow Momodou. Det dröjde bara några minuter innan polisen var på plats och grep Dan Park, som har suttit häktad sen dess.

I utställningen fanns även bilder från "slavhandelsmaskeraden" i Lund 2011 och en misshandel i Malmö hösten 2013, samt en bild som redan 2012 dömdes för förtal och hets mot folkgrupp.

Tre av bilderna har tidigare dömts i hovrätten, och nu döms Park för samma tre bilder igen, samt ytterligare fem bilder.

Tingsrätten skriver i domen att den som utnyttjar sin yttrandefrihet också har en plikt att undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och som inte bidrar till en allmän debatt. Och enligt tingsrätten var Dan Parks och Henrik Rönnquists enda syfte att provocera.

Park ska nu betala sammanlagt 60 000 kronor i skadestånd till fyra personer, bland annat 20 000 kronor till Momodu Jallow och 10 000 kronor till Monika Kaldaras.

Så sent som i våras dömdes Dan Park till fängelse för förtal och hets mot folkgrupp för att ha kränkt romer och svarta personer. Dan Park kommer att vara fortsatt häktad fram tills dess att domen vinner laga kraft.

Henrik Rönnquist kommer att överklaga domen, uppger hans advokat Susanne Bergmyr till Kulturnytt.