Ice Bucket Challenge drar in storkovan till ALS-forskningen

8:06 min

Ice Bucket Challenge där kändisar häller iskallt vatten över sig för att på så vis dra in pengar till forskningen om ALS har gett klirr i kassan.

Ulrica Dahlberg från Ulla-Carin Lindqvists stiftelse har sett en ökning av bidrag sedan kampanjen drog igång. 

– Vi har tagit del av många gåvor i samband med den här kampanjen. Det är inte bara de som häller vatten över sig som skänker utan också människor som nu fått upp i och med kampanjen. Vi har också sett att flera stora företag gör filmer där de häller vatten över sig och samtidigt skänker en slant, säger Ulrica Dahlberg från Ulla-Carin Lindqvists stiftelse som arbetar just med ALS-relaterade frågor.

Ulrica Dahlberg säger att man inte vet vad som orsakar ALS och därför inte heller har lyckats ta fram något botemedel till den dödliga sjukdomen. Hennes mamma, Svt:s nyhetsankare Ulla-Carin Lindquist, dog i ALS.

– Det är en väldigt hemskt sjukdom att följa som sakta bryter ner kroppen och sjukdomen tog min mamma. I Sverige finns bra forskning som också gjort stora framsteg, där vi nu vet lite mer om vilka som drabbas och inte. Men varje krona är viktig för att den här relativt ovanliga sjukdomen i framtiden ska kunna botas, för det behövs mer forskning.

Ulrica Dahlberg menar att det inte heller finns några direkta talespersoner för sjukdomen eftersom den utan undantag leder till döden. Det gör det också svårt att hitta talespersoner för sjukdomen.

– Cancer är också en fruktansvärd sjukdom men där finns ju de som överlever och kan sprida information. Men det finns ingen som haft ALS som nu kan gå ut och berätta om sjukdomen så därför är den här kampanjen väldigt bra för att kunna sprida information och kunskap.