Jönköping

Politiker ställdes till svars om stöd till funktionsnedsatta

7:09 min

Att resa, fika på stan, rida eller kanske åka till simhallen är inga självklarheter för personer med funktionsnedsättning. I dag manifesterades det för att fler ska få hjälp att utöva fritidsintressen.

Flera föreningar inom funktionshinderrörelsen tycker att stödet har blivit sämre de senaste åren, och därför höll de en manifestation i Rådhusparken i Jönköping i dag.

Paulina Lallerman, ombudsman för Handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO, tror att föreningarna har gjort för lite väsen av sig.
– Vi är nog för tysta kanske, vi som har funktionsnedsättningar, vi kanske skulle vara mer bestämda och utåtriktade.

Den lag som styr hur mycket stöd som funktionshindrade får heter LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Den har funnits i 20 år nu och i den finns flera rättigheter listade, som till exempel personlig assistans och ledsagarservice.

Men flera inom funktionshinderrörelsen i Jönköpings län tycker att lagen har urholkats och stödet försämrats. En av dem är Rebecka Roos, som nu har svårt att ägna sig åt sina fritidsintressen.
– Jag är väldigt intresserad av reptiler och tycker om att åka på sådana mässor, men det är svårt att åka själv, man behöver hjälp, men man får inte det sällskapet med sig och det är inte alltid man vill ta med sig mamma när man är vuxen.

Rebecka är långt ifrån ensam om det här missnöjet. I dag samlades ett 50-tal personer i Rådhusparken för att delta i manifestationen. Huvudnumret var de så kallade debattduellerna.
– Mellan riksdagspartierna, alla utom Sverigedemokraterna som inte kunde närvara, vi vill höra vad partierna vill göra för att förbättra villkoren för personer som har stöd enligt LSS, säger Paulina Lallerman.

De senaste åren har det skett neddragningar inom bland annat personlig assistans och ledsagning.
– Människor får inte bestämma över sitt eget liv, dom kan inte leva ett vanligt liv.

En av politikerna som medverkade i Rådhusparken var kristdemokraten och ordföranden i socialnämnden i Jönköpings kommun, Ola Nilsson.
– Det känns väldigt bra att vara här, vi har expanderat väldigt starkt och satsat på funktionshinderområdet.

Det har ju kommit en hel del kritik mot att stödet blivit försämrat?
– Det tror jag det är i många kommuner, men Jönköpings kommun går i en annan riktning, de allra flesta ansökningar beviljas, sen är det naturligtvis alltid några som får avslag och det har ju att göra med situationen för den som söker; jag kan ju söka en insats till exempel och ska naturligtvis inte ha den, förklarar Ola Nilsson.