Unga med magont hjälpta av KBT

1:35 min

Flera ungdomar med återkommande magont utan förklaring blev hjälpta av att ha kontakt med en psykolog och få kognitiv beteendeterapi (KBT) via internet.

IBS, irritable bowel syndrome, kan beskrivas som att ha ont i magen varje vecka utan att läkarna kan hitta någon orsak till vad det beror på. Man brukar också vara antingen lös eller hård i magen och behöva springa på toaletten ofta. Även barn och unga kan drabbas och det kan göra att man inte vill gå till skolan eller vara med kompisar.

Forskare på Karolinska institutet håller på att ta fram en ny behandlingsform. I en inledande studie på 29 ungdomar mellan 13 och 17 år har flera av dem blivit hjälpta av att ha kontakt med en psykolog och få kognitiv beteendeterapi via internet.

Ola Olén är barnläkare och leder projektet.
- Det känns väldigt lovande. Väldigt många blir hjälpta. Man får mindre symptom, och en del har till och med inte kvar symptomen.

Han hoppas att det innebär en bättre vård från doktorer i patientmötet och
att man förstår att det lönar sig att jobba med hjärnan fastän det är i kroppen man har ont. För vuxna har man redan sett att KBT kan hjälpa patienter med IBS. Men man behöver anpassa behandlingen särskilt för unga, menar Ola Olén.

Studien ska utökas med fler ungdomar. Forskarna ska också börja med ytterligare en studie på skolbarn mellan åtta och tolv år.

I framtiden är tanken att fler ska få hjälp, säger psykologen Marianne Bonnert som arbetar med projektet.
- Det största är ju att det kan nå så många. Därför att det är väldigt, väldigt få som kan få tillgång till den här typen av behandling idag.

Referens: Marianne Bonnert et al. Internet-delivered cognitive behavior therapy for adolescents with functional gastrointestinal disorders - an open trial. Internet inventions. 14 juli 2014. DOI: 10.1016/j.invent.2014.07.002