Digital valuta försvårar polisens arbete

1:49 min

Den internetbaserade valutan Bitcoin gör det svårare för polisen att lösa knarkbrott på internet. Orsaken är att det är svårare att spåra betalningarna.

 – Vårt arbete handlar mycket om att styrka brott och styrka överlåtelser av narkotika och det gör vi bland annat genom att följa penningsströmmar. Och det gör det också att dokumentera de skulder som köpare och säljare har till varandra och är då valutan en valuta vi inte är van vid så blir det naturligtvis svårare att styrka överlåtelser, säger Fredrik Näslund som är narkotikapolis på länskriminalen i Stockholm.

Den digitala valutan Bitcoin introducerades 2009 och är pengar som bara existerar elektroniskt. Betalningar som görs med Bitcoin registreras inte av några banker och är därför ideala för knarklangare och köpare att använda sig av, David Hedqvist är Bitcoin-entusiast och driver sidan bitcoin.se och han säger att mycket är positivt med Bitcoin, men att det finns en baksida:

 – På samma sätt som man med kontanter kan betala pengar från en person till en annan utan att blanda in någon bank eller annan auktoritet så kan man göra det online. Det är väl egentligen samma ungefär samma anledning som knarklangare gillar att använda kontanter som de gillar att använda Bitcoin, säger han.

Narkotikapolisen arbetar också med att beslagta pengar som de misstänker kommer från knarkhandel. Något som också försvåras av att Bitcoin inte har någon fysisk form, utan bara existerar digitalt säger Fredrik Näslund på rikskriminalen i Stockholm:

 – Ska polisen beslagta pengar eller föremål som betingar ett visst värde så måste det värderas i svensk valuta och sen förverkas av domstol, det är svårt att förverka något som inte finns, säger han.