Bästa vägen till magen är huvudet

4:25 min

Att ha IBS är vanligt och besvärligt för de som drabbas, men det kan samtidigt vara svårt att få hjälp från sjukvården. Därför pågår just forskning på Karolinska institutet för att ta fram en ny behandlingsform via internet som riktar sig speciellt till barn och ungdomar.

--När jag träffar familjer nu, precis efter sommarlovet har varit, då säger många att under sommaren har det varit lugnare. Det är kraven från skolan att man ska passa tider, att man ska komma iväg och man ska klara mycket saker. Det ökar stressen och då blir symptomen oftast värre, säger Marianne Bonnert, psykolog, som arbetar med forskningsprojektet

IBS kan beskrivas som att ha ont i magen varje vecka utan att läkarna kan hitta någon orsak till vad det beror på. Man brukar också vara antingen lös eller hård i magen, och behöva springa på toaletten ofta. Och att gå till skolan och vara med de andra på rasten och i klassrummet med de här besvären, det är inte så lätt.

– Dels kan det vara det här med att man helt plötsligt måste springa på toaletten, att det blir väldigt mycket oro runt det. Att man inte ens vill gå iväg till skolan, för det finns inga toaletter man vill gå på där. Eller man kan gå på vissa toaletter men inte på alla. Alla stannar naturligtvis inte hemma, men då kanske man sitter i klassrummet och blir väldigt stressad över att det börjar bubbla och vill kunna springa ut ofta och kanske har svårt att koncentrera sig på grund av det här,  säger Marianne Bonnert.

Men Marianne Bonnert hoppas nu att barn och ungdomar ska kunna få hjälp med de här besvären i framtiden genom en form av kognitiv beteendeterapi som ges via Internet. Det är det hon jobbar med i ett forskningsprojekt via Karolinska institutet i Stockholm, men i barn- och ungdomspsykiatrins lokaler.

På datorn pratar hon med de som har ingått i forskningen hittills och det är ungdomar mellan 13 och 17 år.

– Och....när jag loggar in här så brukar jag titta vilka som har svarat den här veckan. Så sitter jag här en stund och svarar på frågor och kollar hur det går för dem,  säger Marianne Bonnert.

Här finns också Ola Olén som är överläkare och håller i projektet och han har länge har sett hur stort och vanligt problemet med den här typen av ont i magen är.

– På en barngastroenterologisk avdelning som jag jobbar på så är det ungefär vart femte, eller till och med vart fjärde barn som har den här typen av ont i magen där man inte hittar någon farlig sjukdom bakom. Och tills ganska nyligen har det funnits ganska lite att erbjuda de här patienterna, vilket har gett till jättemycket frustration, både hos barn och föräldrar, och att många har gått till nya vårdgivare. Man går runt utan att någonsin riktigt få svar eller hjälp, säger Ola Olén.

Vad hoppas du då på att den här forskningen ska leda till framöver?

– Jag hoppas att det innebär en bättre vård från den enskilde doktorn i det enskilda patientmötet. Och att man dessutom förstår att det lönar sig att jobba med hjärnan fastän det är i kroppen man har ont, säger Ola Olén.

Teorin är att hos den som har de här problemen är hjärnan överkänslig när det gäller att uppfatta signaler om smärta och oroligheter i magen. Genom olika övningar får man lära sig att hantera besvären på ett nytt sätt.

För vuxna har man redan sett att den här sortens terapi via Internet kan hjälpa patienter med IBS, men Ola Olén säger att man behöver anpassa behandlingen särskilt för unga. Psykologen Marianne Bonnert jobbar till exempel med att använda ett annat språk och andra övningar.

– Det kan vara att man ska lära sig åka buss om man har haft svårt att sitta på bussen. Just för att man kanske har varit rädd för att det ska låta mycket eller att man ska prutta mycket eller att man ska behöva springa på toa. Så får man träna på det. Och det är just genom att man märker att man klarar det som man lär in ett nytt sätt. För en del blir det bara att man märker att man kan göra saker och det gör inte så mycket att man har de här symptomen. Medan andra märker att symptomen också faktiskt minskar, säger Marianne Bonnert.

I den hittills undersökta gruppen på 29 ungdomar mellan 13 och 17 år har behandlingen alltså gett resultat. Resultaten är lovande enligt Ola Olén och nu ska studien utökas med fler ungdomar för att de kanske ska kunna ha en fungerande behandling om tre till fyra år.

I höst ska forskarna också börja med ytterligare en studie på ännu yngre patienter, nämligen skolbarn mellan åtta och tolv år och i framtiden är tanken att fler ska kunna få hjälp.

– Att man från vilken vårdcentral som helst från var som helst i landet har möjlighet att erbjuda ett barn eller en ungdom med den här typen av symptom en behandling, som man då förhoppningsvis har kunnat visa fungerar. Det vore fantastiskt, och ett jättesteg framåt för den här patientgruppen, säger Ola Olén.