
Svenska ebola-läkaren: "Mer hjälpinsatser behövs"
Ebola-epidemin har hittills krävt cirka 1 350 liv och fortsätter i de tre värst drabbade afrikanska länderna Sierra Leone, Guinea och Liberia att spridas. Det behövs mer hjälpinsatser lokalt för att minska smittspridningen, säger läkaren Elin Folkesson från Luleå, som nu arbetar i Läkare utan gränsers ebolabehandlingscenter i Sierra Leone. Varje dag kommer ett 50-tal patienter till centret.
– Allt talar för att smittan kommer att fortsätta spridas med tanke på att det inte är tillräckliga insatser för att framförallt spåra smittade och i vissa områden inte ens kan ge någon behandling. Det saknas information och det saknas ambulanser för transport av patienter och resurser att spåra kontakter till de som är smittande.
Elin Folkesson säger att det behövs mer hjälpinsaster lokalt för att framförallt spåra smitta och ge information till befolkningen vad som krävs för att undvika att bli smittad. Även de döda behöver tas om hand på ett säkert sätt.
Ebola-behandlingscentret som Läkare utan gränser driver i staden Kailahun i Sierra Leone tar första hand om folk som kommer dit och får allmän sjukvård, och sen tar man ebolatest.
– Om någon visar symptom på ebola isoleras personen och testas för ebola, och sen om det visar sig att det är det, så kommer de in i ett annat område där vi har de bekräftade fallen. Och så fort vi rör oss i de här områdena så har vi alla isoleringsutrustning eller skyddsutrustning med heltäckande kädsel och handskar och munskydd och glasögon, säger Elin Folkesson.
Hur känner du själv att arbeta i en sådan här miljö?
– Ja, jag känner att jag är glad att jag är här och kan hjälpa till, för det beshövs mycket folk. Med den utrustning vi har och de rutiner vi har känner jag ingen oro för min egen hälsa.