Birgitta Stenberg död

2:35 min

Författaren Birgitta Stenberg gick bort natten till lördagen, 82 år gammal. Katarina Wikars minns henne, bland annat som en sorts stigfinnare.

Sent omsider läser jag Birgitta Stenbergs Rapport från 1969. Det är en rapport inifrån missbruket, injicerandet, sedermera paranojorna, men också den inledande extasen lyckas hon skildra som ingen annan i en kantig, liksom bitvis språkligt sönderbruten bok. Jag tror hennes allra bästa.

Hon har ända sen mitten av sextiotalet varit mycket generös med sig själv. Eller skrivit nära livet. Det är bara det att Birgitta Stenbergs liv var så mycket mera händelserikt än de flesta andras.

Hon gjorde tidigt sin flykt till farligheterna, redan efter kriget ut i Europa, utsatte sig för att ha något att skriva om. Hennes mest älskade och lästa roman kom 1981, Kärlek i Europa.

Det är en sådan som förändrat många unga kvinnors liv, en utbrytarbok, livet som ett projekt som kräver sina uppbrott och offer. Och hon visade på helt andra vägar, Birgitta Stenberg, en sorts stigfinnare var hon allt, ut, bort ner vidare. Även ur det hemska kan stoffet hämtas. Skrivandet som en sorts plikt, och i medierna fick hon heta allt från den syndiga Birgitta till en kvinnlig Faustus.

I många år levde hon med sin man Håkan på ön Åstol på västkusten, fiskade, skrev och hann också med biodlande i Tiveden. Hon kunde faktiskt vara både katolik och sitta i kommunfullmäktige för VPK.

På gamla dagar blev hon nästan en ikon själv, filmen Alla vilda, där hon nästan åttio reser runt i världen och träffar sina gamla älskarinnor och älskare från förr fick en ny generation att vallfärda till henne.

Hon var så van att betraktas som lite farlig, och så länge hade hon själv kämpat för att stå utanför att hon nästan inte visste hur hon skulle hantera allt detta gullande från etablissemanget. Men hon fortsatte att trampa upp sina helt egna spår, vem mer än Birgitta Stenberg propagerade för tresamheten som en livsform där man måste lära sig mer hänsynsfullhet, "om en går ut och röker hoppar man inte i säng med den andra."