Östergötland

Nazistiskt parti storsatsar i det svenska valet

1:26 min

Det nazistiska partiet Svenskarnas parti inledde sin valturné i Skåne igår och på tisdag kommer de till Norrköping, Linköping och Motala. Det blev tumult vid partiets torgmöte i Malmö på lördagen och polisen i Östergötland har fått förstärkning inför mötena här i länet.

Enligt journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius, som bland annat studerat extremhögern, är Svenskarnas partis valkampanj i år den största kampanjen som ett nazistiskt parti genomfört i Sverige under efterkrigstiden.

Svenskarnas parti hette tidigare nationalsocialistisk front. Partiet är litet, men finns representerade idag några svenska kommuner. I år ställer de upp i riksdagsvalet, i sex landstingsval och i drygt 30 kommunval. Polisen i Östergötland kommer att ha en höjd beredskap när partiet besöker länet på tisdag, berättar polisens presstalesman Thomas Agnevik.

Fem personer skadades och fördes till sjukhus vid Svenskarnas partis möte i Malmö på lördagen. Flera blev påridna av polishästar och en person blev påkörd av ett polisfordon.