Valet 2014

Uppländska riksdagsledamöter följer partilinjerna

2:08 min

Att gå emot partilinjen i omröstningar i riksdagen, det är något som riksdagsledamöterna från Uppsala län väldigt sällan gör. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

Helena Leander, riksdagsledamot för Miljöpartiet, tycker att det är bra, eftersom ledamöterna är valda som representanter för sina partier.    

- Jag är inte personvald på något sätt. Jag är inröstad för att människor ville ha miljöpartistisk politik och så fick de mig eftersom jag stod högst upp på listan. Och sen i den mån som jag skulle tycka annorlunda än vad majoriteten gör, då är det ju ingen garanti att mina väljare tycker som jag. Utan de vill nog troligtvis att jag ska rösta som resten av miljöpartiet. Så jag ser det som ett ansvar till de väljare som röstat på mitt parti att jag följer partilinjen och inte bara tycker saker på egen hand.

Sveriges radio har tagit fram statistik över samtliga beslutsomröstningar under den gångna mandatperioden, och matchat de enskilda ledamöternas röstresultat med partiernas gruppledare. Undersökningen visar att riksdagsledamöterna från Uppsala län nästan alltid röstar efter partilinjen.

Marta Obminska från moderaterna är en av de ledamöter som aldrig röstat emot partilinjen och hon menar att det handlar om att frågorna inför omröstning i riksdagen diskuteras igenom i partigrupperna och att man där kommer överrens. Samt att man inom partierna tycker väldigt lika.

- Oftast grundar sig våra ställningstaganden i våra respektive ideologier, på partistämmobeslut eller lokala ställningstaganden, så det är sällan några överraskningar. De flesta har en röd tråd när det gäller politiken och vad vi brukar tycka och tänka.

Men de finns de som menar att det vore bra för demokratin om ledamöterna oftare vågade gå emot sitt parti och rösta efter egen övertygelse. Men det är inget som Marta Obminska eller Helena Leander håller med om.

- Om man är personvald och har haft en tydlig valkampanj där man gått ut med att jag tycker så här, även när det skiljer sig från partilinjen. Och väljarna ändå har röstat på den personen eller kanske precis därför har röstat på personen, då har man ju tvärtom ett ansvar för sina väljare att föra den linjen. Men om en väljare röstar på ett parti och får kandidaten på köpet och inte har en aning om att den personen tycker annorlunda, då blir det ju lite grisen i säcken, säger Helena Leander (mp).