Regeringen får gott betyg i tung mätning

2:06 min

Nästan varannan svensk tycker att Fredrik Reinfeldts regering sköter sin uppgift bra. Det visar en opinionsmätning som Sifo har gjort åt Ekot. Och trots att de rödgröna partierna har ett stort övertag i opinionen tror 45 procent av väljarna inte att en Socialdemokratiskt ledd regering skulle klara uppdraget bättre än alliansen.

Grafik: Väljarnas betyg på regeringen

Med mindre än en månad kvar till valet har de rödgröna oppositionspartierna en stabil ledning i opinionen.

Samtidigt tycker 48 procent av svenskarna att alliansregeringen sköter sin uppgift ganska bra eller mycket bra, visar en opinionsundersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Ekot. Väljarna är, även i denna mätning, mest nöjda med hur regeringen hanterar ekonomin och finanserna. 21 procent anser att regeringen gör ett ganska eller mycket dåligt jobb.

– Det är naturligtvis en styrka för regeringen. Det här är gjort samtidigt som vi har mätt att de rödgröna har ett tioprocentigt övertag. Det här är ju en bedömning hur det har varit fram till nu. Val betyder också att man tittar framåt, och då kan det ju vara en skillnad, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Sifos mätning visar också att 45 procent av väljarna inte tror att en Socialdemokratiskt ledd regering skulle klara uppgiften bättre än Fredrik Reinfeldt och hans alliansregering. Det är förvånande, med tanke på de rödgrönas övertag i opinionen, tycker Toivo Sjörén.

– Det finns en ju del sprängstoff i den. Det intressanta är ju vad rödgröna väljare tycker om regeringen och där ser vi att det finns en hel del som tycker att regeringen sköter landet bra. Här finns uppenbarligen en skillnad och en potential i den kvarvarande valrörelsen.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tonar ned resultatet i Sifors mätning.

– Vi är ute och pratar på gator och torg, men också när man tittar på mätningarna, så har väljarna stort förtroende för oss vad gäller sakfrågor som är viktiga: välfärden, skolan och jobben. Stefan Löfven är en kompetent och duktig ledare som kommer att leda en S-ledd regering med stor kompetens, säger hon.

Utbildningsminister Jan Björklund, som också är vice statsminister, välkomnar förstås att nästan varannan väljare tycker att regeringen sköter sin uppgift bra. Han poängterar att riksdagsvalet ännu inte är avgjort.

– Det är två miljoner människor som ännu inte har bestämt hur de ska lägga sin röst, det är en tredjedel av väljarkåren. Jag bedömer alliansens möjligheter att vinna valet som goda. Det är klart att det är en uppförsbacke, vi ser ju att de andra leder, men det är en god chans ändå  att vända detta och vinna. Att en väldigt stor grupp av svenska folket är nöjd med regeringens arbete, det är klart att det är en god utgångspunkt för regeringen.