Tre omhändertagna vid nazimanifestation

1:40 min

Det nazistiska partiet SvP genomförde sitt torgmöte med ett stort polisuppbåd i Vänersborg i går. Ett par hundra demonstranter försökte överrösta partiledaren, och tre demonstranter omhändertogs av polis.

I går genomförde Svenskarnas parti söndagens tredje torgmöte. Det blev inga sammandrabbningar likt gårdagens konflikt mellan poliser och motdemonstranter i Malmö.

I Vänersborg fanns drygt 350 demonstranter och åhörare på plats. Bland dem ett tjugotal sympatisörer till Svenskarnas Parti, som stod längst fram under  massiv polisbevakning.

Hela polisuppbådet, som bevakat nazisternas torgmöten i Halmstad och Göteborg tidigare under dagen, hade följt med till Vänersborg.

Polisen omhändertog tre personer, tillhörande en underavdelning till det kriminella MC-gänget Bandidos,  för störande av allmän ordning efter att männen betett sig hotfullt gentemot nazistsympatisörer i publiken.

I kyrkan ringde klockorna samtidigt som Svenskarnas Parti höll sitt möte, och man hade bjudit in till  en gudstjänst intill torgmötet tillsammans med Röda Korset.

– De har en nazistisk uppfattning, med en människosyn som vi inte delar, och därför inbjuder vi till en gudstjänst, där vi vill uttrycka någonting annat, säger kyrkoherden Håkan Dafgård.

– Egentligen borde torget vara tomt, säger Sonja som står en bit ifrån motdemonstranterna på torget.Hon tycker det vore ett bättre sätt att markera mot Svenskarnas Parti.

--Ingen skulle gå hit. De kunde stå här och prata så mycket de ville, och ingen skulle lyssna.