Ubmeje/Umeå

Umeå efterlyser professor i samiska

2:04 min

Nu vill Umeå universitet ha en starkare samisk profil. Därför söker man en ny professor i samiska. Om man lyckas tillsätta tjänsten får Sverige den första samiska professorn på sex år.

Än så länge är det ingen som sökt proffessorstjänsten. Heidi Hansson är tillförordnad prefekt för språkstudier på Umeå universitet:

- Det vanliga är att man väntar till sista minuten innan man söker.

Umeå universitet har varit utan professor i samiska sedan 2008, då den samiska professorn valde att flytta till Norge där det satsas mer pengar på samiskan.

Samma år valde också professorn i samiska vid Uppsala universitet att flytta till Norge för att forska om samiska språk, så sedan dess har det inte funnits någon professor alls i samiska i Sverige.

Heidi Hansson på Umeå universitet menar att detta gjort att samiskan inte haft sådan stark ställning som forskarämne.

- Det har inte funnits särskilt många som haft högre utbildning i samiska, det har inte funnits disputerade lärare, doktorer alltså och det har inte funnits särskilt många heller som velat satsa på forksarutbildning i samiska tidigare. Det har varit negativt för samiskan och det vi hoppas på nu är att man ska ta in nya forskningsrön och nya forskningsinriktningar och på det sättet både stärka och bredda forskningen i samiska generellt i Sverige men förstås också i Umeå.

För nu vill Umeå universitet åter bredda och förstärka forskningen och få en starkare samisk profil. Utöver professorstjänsten börjar till hösten tre doktorander inom samiska på Umeå universitet och man har dessutom en lärartjänst ute.

Men än så länge är det alltså ingen som sökt professorstjänsten som har slutdatum sista september, berättar Heidi Hansson.

- Vi har haft några intresserade och vi hoppas att det ska komma någon.

Om ni inte får tag i någon vad händer då?

- Om vi absolut inte får tag i någon som vi bedömer är professorskompetent, då hoppas vi kunna få tag i någon som har disputerat och alltså kan få en tjänst som lektor i samiska och som under ett par års tid kan meritera sig och bli så småningom kompetent för en professur.

Då vill man jobba fram en professor i stället?

- ja, man kan se det så, då odlar vi en egen, säger Heidi Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio