KD till val på sänkt pensionärsskatt

1:57 min

Kristdemokraterna går till val på att sänka skatten för pensionärer till samma nivå som för löntagare.  I Ekots partieldarutfrågning pressades KD:s Göran Hägglund på varför han varit med och drivit igenom skillnaden i beskattning mellan just pensionärerna och de som jobbar.

– Nej, vi gjorde rätt för det är viktigt för svensk ekonomi att fler människor kommer i arbete. De jobbskatteavdrag vi har genomfört har inneburit att ytterligare tiotusentals människor har ett arbete att gå till. Det innebär i sin tur att svensk ekonomi går bättre, och att pensionerna uppjusteras i snabbare takt än vad de annars skulle ha gjort. Så det här har varit bra för löntagarna, Det har varit bra för pensionärerna och jag vill gärna gå vidare på den linjen. 

Om det har varit så bra med det här skattegapet, med dessa skillnader. Varför ska du sluta det då?

– Men det handlar ju lite om att vi måste ta det här steg för steg.  När vi kom till makten 2006 så var det en situation där det var färre och färre människor på den svenska arbetsmarknaden eftersom man hamnar i permanent utanförskap på grund av arbetslöshet. 140 personer, dag ut och dag in, under tio års tid förtidspensionerade. Det här gjorde att vi undergrävde möjligheten att klara morgondagens pensioner.

Nu går alltså partiet till val på att sluta just skatteklyftan igen, men Göran Hägglund var tydlig med att han inte kan lova att det sker under  hela nästa mandatperiod.

– När vi nu ser prognoserna för den kommande mandatperioden, så vågar jag inte lova några skattesänkningar över huvud taget, säger han.

Men varför ska man rösta på er i det här valet då om du inte kan gå till val på att det här tänker du genomdriva? Då kan man ju lika gärna vänta tills det finns ett utrymme?
– Men jag tror att dagens äldre är så kloka att de ser att politiken måste hänga ihop. En liten skattesänkning, som skulle bidra till att svensk ekonomi går ner sig igen, det vore illa.

De största pensionärsorganisationerna driver hårt frågan om sänkt pensionärsskatt. Kurt Persson, ordförande i PRO, förstår inte varför Hägglund inte kämpar hårdare för att jämna ut skillnaden i skatt mellan lön och pension.

– Ja, att införa rättvis skatt mellan lön och pension, det kan jag inte se att det skulle ruinera det här landet, säger Kurt Persson.

Göran Hägglund fick också frågor om KD:s väljarstöd som sjunkit till en tredjedel sedan 1998. Han fick förklara varför Kristdemokraterna sidan säger att det är rimligt att ensamstående får adoptera barn, men samtidigt inte vill införa tillåta ensamstående kvinnor insemineras.

Han erkände också att just frågan om ensamstående-insemination är en fråga där han räknar med att partiet kommer att köras över av de andra allianspartierna.

– Jag förställer mig att vi inte kommer att stå oss bakom ett sådant beslut, men att ett sådant beslut ändå kommer att komma till stånd.