Pulled pork

Pulled seitan med coleslaw och picklad lök i bröd

Pulled seitan Ca 4 portioner

ca 400 g färdigt seitankött
1–2 msk olivolja
2 msk japansk soja
1–2 msk balsamvinäger
3 msk BBQ-sås
2–3 msk Heintz chilisås eller  valfritt: lite honung och chili salt och peppar

Traditionell coleslaw  6–8 portioner
1 litet vitkålshuvud
3 morötter

Dressing:
2 dl äppelcidervinäger
1 dl socker 
2 msk flingsalt
1 msk rapsolja
2 stänger stjälkselleri, tunt skivade på snedden
1 dl majonnäs och 1 dl gräddfil eller 2 dl tjock yoghurt eller crème fraiche salt och svartpeppar

Picklad rödlök:
4–5 röda lökar
1 dl ättikssprit (12 %)
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 chilifrukt grova bitar

Pulled seitan
Skär seitan på ett sätt så du får bitar som är ca 2–3 cm breda, 3–5 mm tjocka och 3–5 cm långa. Hetta upp olivolja i en panna.  Lägg i seitan och stek på relativt hög värme tills bitarna karamelliseras och får lite färg.  Tillsätt soja. Sänk värmen och stek tills vätskan har reducerats helt.  Då häller du i vinägern, gör som ovan tills vätskan kokat in.  Slutligen tillsätter du en BBQ-sås som du verkligen gillar. Till sist blandar du ner Heinz chilisås eller lite ketchup. Smaka av.Salta och peppra eventuellt eller tillsätt om du vill honung för sötma och chili för mer hetta. Bitarna ska nu vara ganska torra i pannan. Känns de allt för torra är det bara att tillsätta lite vatten.

Coleslaw
Skala morötterna och strimla dem och kålen. Blanda ihop vinäger, socker, salt och olja. Häll vinägretten över grönsakerna. Låt stå och dra över natten eller i ett par timmar. Häll bort vätskan.  (Du kan naturligtvis även göra en snabbvariant. Blanda då samman 1 msk strösocker med 2 msk äpplecidervinäger, salt och peppar med majonnäs och gräddfil).  Blanda ner selleri, majonnäs och gräddfil till lämplig konsistens. Smaka av med salt och peppar. 

Picklad rödlök
Skala och skiva lökarna tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Hällvätskan över lökarna och chilifrukten. Låt svalna och ställ sedan kallt i ett par timmar. Gärna över natten.