Kjell-Olof Feldt, 73, medlem i SSU

Den tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt, i dag 73 år gammal, tillhör också dem som har fått brev av det socialdemokratiska ungdomsförbundet när SSU nu skriver till alla medlemmar för att få veta om de verkligen vill vara med.

Nu frågar sig Kjell-Olof Feldt hur länge han har varit med:

– Det är möjligt att jag har varit med i SSU sedan 1953, men de har aldrig hört av sig för att avkräva medlemsavgift eller för någon aktivitet.

Det kan mycket väl vara så att Kjell-Olof Feldt verkligen har varit med i SSU sedan femtiotalet. Han var nämligen ordförande i studentföreningen Laboremus i Uppsala på den tiden.

Sedan har han via det socialdemokratiska studentförbundet blivit kollektivansluten till SSU. Det visste inte Kjell-Olof Feldt om.

Värvningsbrev
Att SSU ville ha med honom, det visste Kjell-Olof Feldt, han fick nämligen för ett tag sedan ett värvningsbrev där SSU-ordföranden skrev till honom och undrade om han inte vill vara med.

– Jag svarade att jag tyckte att det var väl sent påtänkt att jag vid 73 års ålder skulle gå med i SSU. Jag har varit medlem i partiet i 50 år och tycker att det får räcka med det medlemskapet, säger han.

Nu ska studentklubben i Uppsala stryka Kjell Olof Feldt och så småningom ska han försvinna ur SSU:s medlemsregister.

Röriga register
Turerna kring Kjell-Olof Feldts medlemskap visar vilken röra det är i SSU:s medlemsregister. Folk som aldrig har bett om att bli medlemmar kan ha varit med i decennier.

Fast Christian Scharf som är ombudsman på SSU säger att de inte ens vill ha med sådana medlemmar.

– Vi har absolut ingenting att tjäna på att ha så gamla medlemmar och det visar att det system vi har verkligen inte funkar och att det finns stora administrativa brister och att det slarvas en hel del lokalt.

– Vi söker ju inte bidrag för den här medlemmen och det är inte heller så att man får ombud till kongressen eller något sådant. Som en sådan gammal medlem är man bara en utgift eftersom man kostar i form av medlemstidning och alla brev och utskick som vi gör till våra medlemmar.

Men varför skickar ni ut värvningsbrev för att värva sådana som Kjell Olof Feldt?

– Vi vill inte ha sådana medlemmar i registret som inte vill vara där, och framför allt sådana som är gamla och inte vill vara i registret, det har vi inget intresse av. Däremot får man gärna vara stödmedlem om man vill stödja SSU och det är säkert därför Kjell-Olof har fått sitt brev, säger Christian Scharf.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se