Nyval i Ukraina i oktober

Nyval hålls i Ukraina i oktober. President Petro Porosjenko har undertecknat ett dekret som upplöser parlamentet. Val måste enligt lagen hållas inom 60 dagar efter att parlamentet upplösts. En presidenttalesman sade att val ska hållas den 26 oktober.

"Jag har beslutat att i förtid avsluta parlamentets auktoritet", meddelar Porosjenko på mikrobloggen Twitter.

Regeringskoalitionen i Ukraina bröt samman den 24 juli, men enligt författningen måste det gå minst en månad innan presidenten kunde upplösa parlamentet.

För presidenten och den västliga allians som stödjer honom, gäller det att skapa så pass mycket stabilitet i landets krigshärjade östra del att det kan hållas ett val som resulterar i en legitim församling folkvalda.

Porosjenkos regering, som leds av premiärminister Arsenij Jatsenjuk, hoppas bli av med anhängare till den störtade presidenten Viktor Janukovytj och få ett starkare mandat bakom den hårda militära linjen mot de proryska rebellerna i öst.

Presidenten har fått politiskt stöd av USA och EU i sin strävan att bekämpa rebellerna, trots ett ökande elände för civilbefolkningen. Över 2 200 människor har dödats och omkring 5 000 uppskattas ha skadats under striderna som rasat i flera månader. Minst 400 000 människor är på flykt från sina hem undan den intensiva artilleribeskjutningen.