Nu möts Putin och Porosjenko

1:51 min

Senare i dag ska Ukrainas och Rysslands presidenter, Petro Porosjenko och Vladimir Putin, mötas för första gången för regelrätta förhandlingar. Men förhoppningen att de ska nå fram till något genombrott när det gäller kriget i östra Ukraina är små.

Porosjenko och Putin har mötts en gång tidigare, för knappt tre månader sedan i Frankrike, men då hade de ett mycket kort samtal. Dagens överläggningar äger rum i Vitrysslands huvudstad Minsk och bland annat kommer också representanter för EU att vara med.

Det är ännu osäkert om Putin och Porosjenko verkligen kommer att mötas på tu man hand eller bara tillsammans med andra. På mötet ska man diskutera Ukrainas samarbete med EU och Rysslands gasleveranser till Ukraina, men det är klart att kriget i östra Ukraina blir huvudpunkten.

Fast chanserna att något stort kommer att hända anses små. Det är osannolikt att det kommer att bli något genombrott, har till exempel Tysklands förbundskansler Angela Merkel sagt. Hon har försökt bereda väg för förhandlingarna och senast i lördags träffade hon Porosjenko. Utsikterna har också förmörkats genom att Ryssland i går, som Ukraina säger, skickade in ett tiotal stridsvagnar över gränsen till Ukraina med soldater förklädda till rebeller.

Ryssland förnekade att det var ryska förband men president Porosjenko sade att han var extremt oroad av det som skett. Både Ryssland och Ukraina är under hårt tryck från omvärlden att komma överens om någon form av vapenvila men Porosjenko, liksom Putin, har en hemmaopinion att tänka på.

I Ukraina har armén segervittring och många vill inte ha något slut på striderna innan de proryska rebellerna fullständigt besegrats. I Ryssland vill många att Putin ska gå in och stödja rebellerna mer öppet. Ukraina, i sin tur, hävdar att det redan är Ryssland som i praktiken ligger bakom krigföringen i Donetsk och Luhansk.

Läget är alltså låst men om inget görs riskerar konflikten att bli ännu farligare - och ibland är det när det är som mörkast som förhandlingar ger resultat.