Norrköping

Nazisternas torgmöte hårdbevakades av polisen

1:44 min

Runt 400 personer deltog i protesterna mot nazistiska Svenskarnas partis torgmöte på Tyska torget i Norrköping i förmiddags. Mötet hårdbevakades av polisen, som beskriver stämningen som lugn men högljudd.

De runt 400 personer, som samlats för att protestera, visade sitt missnöje bland annat genom att vända ryggen till, skramla med nycklar, vissla och bua.

Enligt polisen var ett 15-tal motdemonstranter inledningsvis maskerade, men tog efter efter en uppmaning från polisen av sig maskerna. Ytterligare några fördes bort från platsen för att de stört ordningen.

Lina Rask var en av de Norrköpingsbor som valt att bege sig till torget med sin sju månader gamla bebis.

– Jag tänker att ju fler familjer som kommer desto bättre klimat blir det på såna här tillställningar plus att jag tror att alla i samhället måste stå upp för mångfalden, säger Lina Rask.

Även Svenska kyrkan var på plats under nazisternas möte på Tyska torget, precis vid Hedvigs kyrka, och där hade man satt upp en stor bildskärm med kristna budskap och bilder.

– För oss var det jätteviktigt när nazisterna demonstrerade på vår kyrkbacke att vi visade vad vi står för och att det är helt oacceptabelt att bedöma människor utifrån vart de kommer ifrån, säger kyrkoherde Thomas Värfman.

Klockan 14 idag ska ett liknande möte hållas på Lilla torget i Linköping och klockan 18 i kväll på Stora torget i Motala. Även de mötena kommer att hårdbevakas av polisen.

Fakta Svenskarnas parti:

Nazistiska Svenskarnas parti (SvP) genomför just nu en valturné i Sverige. De har fått tillstånd att genomföra torgmöten på ett 20-tal platser.

I samband med en motdemonstration i Malmö utbröt tumult mellan polisen och de cirka 1 300 motdemonstranterna. Tio personer greps, varav en person fortfarande sitter anhållen, misstänkt för våldsamt upplopp. Tio personer fördes till sjukhus, samtliga skador betecknades som lindriga.

Vid de torgmöten som SvP genomfört i bland annat Halmstad och Göteborg har inget våld förekommit.