Uppvidinge

Varningsskyltar borta vid giftiga glasbruk

1:47 min

Deponierna vid Rosdala och Lindshammars glasbruk i Uppvidinge är så förgiftade av bland annat arsenik att det är förbjudet att ens beträda området. Men varningsskyltarna för att förhindra barn och andra att vara här - är bortplockade.

Det här upptäckte miljöpartisten Kent Helgesson från Uppvidinge när han var ute och kollade glasbruken.

– Ja, det värsta är ju om någon kommer hit och plockar svamp eller bär, då går man på förorenad mark man inte ska gå på, i marken här ligger fyra ton bly och ett ton arsenik och detta badar i grundvattnet, säger Kent Helgesson.

Marken och grundvattnet vid flera av de gamla glasbruken i Uppvidinge är riktigt illa förorenade av arsenik och bly och här vid deponin vid Rosdala glasbruk i Norrhult ska det alltså sitta en varningsskylt uppsatt i avvaktan på sanering. "Stopp, området får ej beträdas, förorenad mark, fastighetsägaren."

Men skylten är borta, en grå trästople sticker upp precis vid infarten till soptippen, men ingen varningsskylt. Vem som tagit ner den vet inte Kent Helgesson.

– Här borde skylten suttit för här går man in i området, säger han och då kan vi åka till Lindshammar för där ligger skylten i gröngräset i diket.

Och vid ingången till deponin vid Lindshammars glasbruk, som är ännu värre förorenad med bland annat åtta ton arsenik i jorden, hittade Kent Helgesson varningsskylten och stolpen nedriven, liggande övervuxen i en skogsdunge.

– Ja, det är inte bra, men det är som jag sagt att kommunen har ett åtagande fram till slutet av det här århundradet om inte staten börjar öppna plånboken och få igång saneringarna.

– Annars har kommunen ett åtagande att vakta skyltar i tiotals år till här.

Och att varningsskyltarna är bortplockade eller nerrivna, kommenterar Åke Carlson, centerpartistiskt kommunalråd, så här:

– Det är fastighetsägarnas ansvar, det kommer man inte ifrån, det måste fastighetsägarna ta för samhället kan inte ta på sig att kolla att skyltarna sitter uppe, säger Åke Carlson.

Men kommunen har ju tillsynsanvaret?

– Ja, och det kommer naturligtvis att bli anmärkningar på det, men ansvaret för att skyltarna finns där är fastighetsägarnas.

Vad tror han då är orsaken till att skyltarna plockas bort? 

– Man vill inte skrämma turisterna, det är ett jättebekymmer och det är bland annat därför vi i de fyra glasrikekommunerna driver det här så hårt, de här skyltarna skrämmer ju bort turister, säger Åke Carlson.