Magman under Bardarbunga rinner bort från Vatnajökull

Risken för att den isländska vulkanen Bardarbunga får ett utbrott, under glaciären Vatnajökull, fortsätter att minska. Orsaken är magman nere i marken verkar vara på väg bort från glaciärområdet.

-Magman var på väg uppåt mot vulkanen Bardarbunga för några dagar sen. Efter det har magman börjat färdas mot sidan, norrut, horisontellt under marken. Det är därför den har tagit sig bort, bortom glaciären och risken för ett utbrott under glaciären är ganska liten just nu, säger Börje Dahrén på forskargruppen Cempeg på institutionen för geovetenskaper på Uppsala universitet.

Om Bardarbunga skulle få ett utbrott under glaciären så skulle konsekvenserna kunna bli våldsamma, eftersom het magma exploderar när den kommer i kontakt med is och vatten.

Magmaexplosionerna skulle då kunna ge upphov till enorma askmoln på samma vis som skedde med Eyjafjallajökull april 2010, då Europas flygtrafik totalt lamslogs.

-Faran för ett utbrott under Vatnajökull är inte helt över, men sannolikheten är mycket lägre nu än för några dagar sedan. Om det blir ett utbrott är det större sannolikhet att det sker utanför glaciären och då blir det mindre explosivt, säger Börje Dahrén som följer utvecklingen på Island.

När vet vi om faran är över?

-Jag räknar med att vi vet det inom en vecka, säger Börje Dahrén.