Fruktodlare demonstrerar i Bryssel

1:47 min

Rysslands ettåriga bojkott av mat från EU:s bönder slår hårt och i exempelvis Polen har äppelodlare inte råd att plocka sina äpplen från träden eftersom inkomsterna undan för undan uteblivit.

Bojkotten infördes för några veckor sedan av Ryssland som ett svar på EU:s utvidgade sanktioner mot Ryssland för landets inblandning i krisen i Ukraina.

I dag demonstrerade ett par hundra fruktodlare i Bryssel mot att EU-kommissionen och medlemsländerna inte gör tillräckligt för att lindra effekterna av Rysslands EU-bojkott.

– Vi har inte ens tillräckligt med pengar för att plocka äpplena, säger fruktodlaren Jerzy Gudek.

– Det handlar om tusentals ton äpplen som förstörs, säger Jerzy Gudek och tar ett bett i från ett av äpplena i lådorna som han tillsammans med ett par hundra fruktodlare kört hit till Bryssel.

De har rest i över hundra mil i en slags demonstration mot att EU:s medlemsländer inte gör tillräckligt tillsammans med EU-kommissionen för att hjälpa bönderna som inte kan sälja sina äpplen och exempelvis päron till Ryssland längre.

På träden hänger frukten och dignar men odlarna säger att dom alltså inte har råd att plocka ner sin frukt.

Detsamma gäller för många grönsaksodlare i Polen. Dom plöjer helt enkelt ner sina morötter, kolrötter, rovor och sina potatisplantor, istället för att ta upp dem. Att skörda kostar för mycket.

Ryssland införde sin bojkott mot mat från EU:s medlemsländer som ett svar på EU:s sanktioner mot ryska banker, vapenexport och mot den ryska oljeindustrin, i ljuset av Ukrainakrisen.

EU-kommissionen har i och för sig anslagit extrapengar till utsatta bönder, men dom pengarna når t.ex. inte fram för att hinna ta hand om äpplena, innan dom ruttnar på träden. Och ett extrainkallat jordbruksministermöte är först nästa vecka.

Men Rysslands EU-bojkott slår över hela EU mot bönder som exporterar till Ryssland.

Här i Belgien hade tidningen Le Soir i dag en artikel som förklarar för belgarna att de varje vecka måste äta minst en rejäl kotlett, tolv päron, tre tomater och ett drygt hekto koncentrerad mjölk, extra för att hjälpa dom belgiska bönderna, i en sympatiåtgärd nu när exporten till Ryssland uteblivit.