Vård för spelmissbrukare ska utredas av landstinget i Örebro län

1:08 min

Runt ettusen personer i Örebro län beräknas vara spelberoende, men någon behandling för spelmissbruk finns inte dag i Örebro läns landsting.

– Det finns inte någon behandlingsform för spelberoende som vi erbjuder i vårt landsting. Det är en sak som vi vill få till med den här utredningen, säger Catrin Steen (MP), landstingsråd i Örebro län.

Den styrande politiska majoriteten i landstingsstyrelsen i Örebro ska därför utreda behovet av vård för spelberoende. Förhoppningen är att landstinget ska kunna erbjuda vård och stöd för spelmissbrukare om två år.

Hur har spelberoende personer i länet fått hjälp hittills?

– De har inte fått så jättemycket vård, det finns ingen tydligen ansvarsfördelning mellan landstinget och kommunerna om vem som ska ta hand om personer som har ett spelberoende, säger Catrin Steen. 

Hon fortsätter: De flesta kommuner i länet har ingen kontaktperson som spelberoende som behöver hjälp kan kontakta. Och det har inte landstinget heller.

Örebro kommun har haft en samarbete med ett behandlingshem där spelmissbrukare fått hjälp.

– Men det är bara till för personer i Örebro kommun. Det vi vill få till är att alla personer som har ett spelberoende i länet och behöver hjälp ska få det, säger Catrin Steen.