Frankrikes nya regering klar

1:23 min

I Frankrike presenterades en ny regering på tisdagskvällen. Ministrar som trotsat regeringens ekonomiska politik är inte med. Två unga ministrar får nya höga positioner.

Efter intensiva förhandlingar öppnade Elyseepalatset portarna för att presentera den nya regeringen. Det mest uppmärksammade är att Frankrike får en ny ekonomi- och industriminister Emmanuel Macron, en ung tidigare bankman och nära allierad med president Hollande.

Fransk-marockanska Najat Vallaud Belkacem som varit jämställdhetsminister får en tung post som utbildningsminister. Hon är också ung och blir en alltmer profilerad politiker. Laurent Fabius fortsätter som utrikesminister och Michel Sapin som finansminister.

Det är hälften kvinnor, hälften män, de allra flesta sitter kvar på sina poster från förra regeringen. En kris med en spricka i regeringen gjorde att president Hollande igår kom med det överraskande beskedet om att en ny regering skulle bildas.

Ministrar som kritiserat regeringens linje för att stärka landets ekonomi är inte med i det nya arbetslaget, bland dom Arnaud Montebourg som varit mest högljudd och bidrog till havereriet. Samförstånd, lojalitet och solidaritet med den planerade politiken är viktig i valet av sammansättning. Premiärminister Manuel Valls och president Francois Hollande vill inte ha några trotsiga ministrar. Nu väntar alla på resultat i Frankrike.