Enorm pedofilskandal chockar Storbritannien

2:06 min

Storbritannien skakas i dag av en pedofilskandal av historiska mått. Fler än tusen barn har våldtagits och ibland hyrts ut till andra pedofiler, enligt en ny rapport.

Myndigheterna kände till vad som pågick, men gjorde ingenting. Övergreppen kunde fortsätta i minst sexton år.

– Försiktigt räknat, har 1 400 barn utsatts för övergrepp, säger Alexis Jay.

Hon är professor i socialt arbete och är huvudansvarig för rapporten om övergreppen i och omkring Rotherham i norra England som tros ha pågått i minst sexton år, trots att myndigheterna fått en rad anmälningar om vad som pågick.

Rapporten lades fram i går eftermiddag. Motsvarigheten till kommunstyrelsens ordförande avgick omedelbart. Han tog på sig kommunens historiska misslyckaden, sa han.

– Vi har hittat barn som dränktes in med bensin och hotades med att brännas upp om de inte gjorde som männen sa, berättar Alexis Jay.

Andra flickor, så unga som elva år, fick bevittna brutala våldtäkter och hotades med samma sak om de berättade om de gruppvåldtäkter de själva utsattes för.

Uppgifterna om vad som hänt i Rotherham är inte nya. Redan år 2010 dömdes fem män i 20-årsåldern för brutala sexövergrepp.

Det är omfattningen om vad som har pågått som i dag chockar Storbritannien. Samt rapportens avslöjanden om att både polis och sociala myndigheter hade tillräcklig information för att förstå vad som pågick.

Men de gjorde ingenting. Bland annat på grund av en macho-kultur, enligt rapporten.

– Vi uppskattar att myndigheterna kände till en tredjedel av fallen, säger Alexis Jay.

Enligt rapporten påstår flera som avstått från att ingripa, att de varit rädda för att bli betraktade som rasister. De som pekades ut som ansvariga, och de till sist dömdes, var nämligen alla från Sydasien, främst Pakistan.

– Offren blev ofta anklagade för vad som hänt dem. Medan ingenting gjordes mot förövarna, säger Alexis Jay.