Fredrik Ekdala förvandlade Parkinsons till lemonad

För två år sedan diagnostiserades komikern, radioprataren och föreläsaren Fredrik Ekdala med Parkinsons sjukdom. Nu föreläser han om hur man hanterar svåra besked.

Läkaren gav ingen säker diagnos men berättade att allt pekade på Parkinsons. Fredrik Ekdala menar att alla som får ett dåligt besked reagerar på samma sätt. 

– Först frågar vi oss varför. Sedan går vi in i en "hjälpfas" där vi börjar acceptera situationen och söka hjälp. Slutligen kommer en sorts tacksamhet. Man känner sig som en bättre människa än innan, förklarar han. 

Kom igen efter 15 minuter
Fredrik Ekdala menar att de flesta som gått igenom en kris är tacksamma för de erfarenheter de fått, även om man inte skulle vilja göra om det. Enligt Fredrik Ekdala tar det olika lång tid för oss att gå igenom dessa stadier. När han fick Parkinsons-diagnosen tog det 15 minuter.

– Jag tänkte varför, och hur ska jag nu klara detta? Och efter en stund så dök tanken upp. Men vänta, jag älskar ju att föreläsa - nu kommer jag att bli proffs på Parkinsons, säger han. 

Han hänvisar till det amerikanska uttrycket "om livet erbjuder dig citroner - gör lemonad av dem".

– Jag tänkte faktiskt att ska jag nu ha skiten kan den lika gärna få försörja mig. 

Fredrik Ekdala menar att om man lyfter näsan och ser sig omkring så ser man att alla drabbas av sådana här saker.

– Det är inte orättvist, det är livet!

Handen vill inte
När Fredrik Ekdala fick beskedet om sin sjukdom var det aldrig något alternativ att försöka dölja det.

– Folk undrar ju när man börjar skaka. Är han nervös eller bakfull? Det är viktigt att vara öppen för att undvika missförstånd, förklarar han. 

Han tar regelbundet medicin och höjer hela tiden doseringen. Därför kan han inte säga så mycket om sjukdomens utveckling. Men när det är dags för en föreläsning kan han ta lite extra eftersom att dopaminet snabbt kan ta slut då.

– Ibland är det jobbigt när jag tror att jag greppar tag i schampoflaskan, men jag tar den inte, berättar han. 

"Hjärnan är lat"
För Fredrik Ekdala som har ett förflutet som skådespelare och komiker finns det två huvudingredienser som gör en bra föreläsning. Humor och glädje. 

– Om man bestämt sig för att ta färjan till Köpenhamn för att äta pölse, ska man inte bli arg för att de byggt en bro istället. Du får åka tåget och så får du din pölse ändå.

Han menar att man kan träna hjärnan, och att hjärnan är lat. Den tar gärna samma väg som innan. Om du är van vid att bli arg eller sur, måste du träna hjärnan att tänka om. 

– När du får en parkeringsbot kan du se det som en kurs i anger management. Vet du hur mycket en sådan kostar egentligen? 500 kronor är billigt!

På måndag föreläser Fredrik Ekdala på militärhemmet i Karlskrona.