
Raoul Wallenberg-akademin vill bekämpa rasism med medmänsklighet
I dag är det Raoul Wallenbergs dag och i samband med att hans insats uppmärksammas, släpper Raoul Wallenberg Academy en lista över 100 sätt att göra skillnad.
”För att hedra hans minne ställer vi oss frågan: Vad skulle Raoul Wallenberg göra i dag?”, skriver delar av styrelsen för Raoul Wallenberg Academy, en av dem Kerstin Brunnberg, tidigare vd för Sveriges Radio, i Svenska dagbladet i dag.
Listan är ett försök att få fler personer att bekämpa rasism och främlingsfientlighet genom att visa civilkurage och medmänsklighet.
En av punkterna på listan uppmanar personer till att ta en timme för att lära sig om de mänskliga rättigheterna.
Andra punkter på listan uppmanar till att exempelvis ge bort ett pendelkort till en hemlös, tala med en lärare eller chef när du ser någon bli kränkt på din skola eller arbetsplats, och utveckla ett spel om civilkurage.
Tanken är att avklarade uppmaningarna ska spridas via sociala medier under hashtaggen #göraskillnad.
I dag presenterades också årets pristagare av Raoul Wallenbergpriset. Emir Selimi, grundare av organisationen Unga romer, är den andra personen som får priset, uppger TT.
Mottagaren av priset får bland annat en prissumma på 100 000 kr.
– Mitt engagemang kommer från att jag är rom själv, och att man därmed föds automatisk till en aktivist, därför att man föds in i ett segregerat samhälle. Innan man säger vad man heter så är man dömd. Därför är det här en otroligt stor kamp för min del, att kämpa för romernas rätt och för att skapa en medvetenhet i samhället att romer i dag diskrimineras och det är inte acceptabelt, säger Emir Selimi.
30-åringen kom till Sverige från Serbien som åttaåring och jobbar i dag med att föreläsa för skolor, kommuner och poliser om bland annat rasism mot romer.