MP kritiserar nytt Nato-avtal

1:47 min

Regeringen kommer snart att underteckna ett nytt avtal med Nato. Det ger den militära organisationen möjlighet att öva i Sverige och genomföra transporter här. Miljöpartiet är starkt emot att regeringen undertecknar detta så kallade värdlandsavtal.

– Det här tycker vi är ett smygande in i Nato. Regeringen borde ha en diskussion i riksdagen innan man fattar den här typen av beslut så vi ogillar detta skarpt, säger Peter Rådberg, försvarspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Värdlandsavtalet innebär att en Natostyrka ska kunna tas emot i Sverige för att öva eller för andra syften. Ett mottagande ska vara förberett så att det blir enklare och säkrare.

Avtalet omfattar inte bara fredstid utan även hjälp vid kris eller krig. Men det är Sverige som avgör när Nato ska få komma hit, betonade försvarsminister Karin Enström i Ekot i morse.

– Jag vill understryka att det här bygger på frivillighet och att det bygger på att det är Sverige som bjuder in Nato. Så Sverige agerar värdnation, säger hon.

Socialdemokraterna är för ett värdlandsavtal, inte minst för att det utökar samarbetet med Finland som ska underteckna ett liknande avtal.

– Det bygger helt på att det är Sverige som bjuder in. Det är Sverige som avgör vad som ska hända. Det sker alltså på svenska villkor och strider inte mot alliansfriheten, säger Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Om några veckor kan det vara så att Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter i samma regeringen. Men i just försvarsfrågorna står de långt ifrån varandra. Socialdemokraterna vill i dessa frågor se breda blocköverskridande lösningar.

– Alla måste visa en ödmjukhet för det måste finnas en bred uppställning i parlamentet bakom försvars- och säkerhetspolitiken. Det är vårt parti berett att verka för, säger  Peter Hultqvist.

Peter Rådberg tror inte det blir några problem i försvarsfrågorna om det blir aktuellt att bilda regering med Socialdemokraterna.

– Om vi hamnar i regering med Socialdemokraterna så kommer vi att lösa även försvarsfrågan, precis som vi kommer att lösa alla andra frågor, säger han.