Sjöstedt till Romson: ”Varför vill du inte välja mig?”

När MP-språkröret Åsa Romson i morse blev utfrågad i P1-morgon fick hon välja mellan Jan Björklund (FP) eller Jonas Sjöstedt (V). Åsa Romson valde att passa på frågan. Efter det skrev Sjöstedt en debattartikel i Aftonbladet, där han undrar varför hon tvekar.

På onsdagen hade turen i P1-morgons partiledarutfrågning kommit till Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Alla partiledare får under utfrågningen korta frågor att välja emellan.

En av frågorna till Romson löd "Jonas Sjöstedt eller Jan Björklund?", men svaret uteblev.

– Det passar jag på. Vi har varit tydliga med att säga att vi går till val på vår egen politik, och vi vet att vi vill byta regering och att Stefan Löfven är en bättre statminister. Övriga partier får man se, det beror på vad väljarna säger, om man behöver fler partier, svarade Romson.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt svarade senare i ett debattinlägg på Aftonbladet.

"Egentligen handlar frågan om ifall MP föredrar att regera med Vänsterpartiet eller Folkpartiet. Det är en fråga som blir viktig eftersom mandaten för S och MP inte lär räcka till en majoritet i riksdagen. Åsa Romson kunde inte svara. Valet är självklart hennes. Men för mig är motsvarande val inte svårt, det att välja mellan MP och FP.", skriver Sjöstedt.

Han skriver också att partierna, trots att man har olika syn på vinster i välfärden och arbetsrätt, har stora viktiga likheter i avgörande frågor. Han listar några likheter, bland annat investeringar i minskade utsläpp av växthusgaser och satsning på förnybar elproduktion.

"Däremot är knappast något av detta möjligt att göra med Folkpartiet. Jan Björklund verkar knappt kunna skilja koldioxid från kolhydrater, han verkar vara genuint ointresserad av klimatfrågan.", skriver han.

V-ledaren är, till skillnad från Åsa Romson, väldigt tydlig med sitt val. "Jag väljer utan tvekan en rödgrön regering utan borgerliga partier", skriver han.