Valet 2014

Maktskifte i Uppsala enligt opinionsmätning

2:49 min

Enligt en ny opinionsmätning som P4 Uppland låtit göra har det rödgröna blocket ett försprång på nära 16 procentenheter över den borgerliga alliansen när det bara återstår drygt två veckor till valet.

Vi har ställt fem frågor till alla partier i fullmäktige. Läs här vad de tycker!

Mätningen tyder på att det blir maktskifte i Uppsala kommun efter valet. Moderaterna går kraftigt tillbaka i mätningen, medan Socialdemokraterna ser ut att bli överlägset största parti i kommunen, något som förstås glädjer partiets oppositionsråd Marlene Burwick:

- Den bekräftar det som vi har känt under en längre tid, att det finns ett förändringstryck hos uppsalaborna. Så det är väldigt glädjande. Samtidigt är det också väldigt viktigt att betona att valrörelsen pågår fram till valdagen. Varenda röst är viktig, säger Marlene Burwick (S).

Opinionsmätningen har gjorts av företaget Novus på uppdrag av P4 Uppland, Upsala Nya Tidning och Sveriges Television, och den ger klar indikation på att den borgerliga alliansen kan komma att få lämna ifrån sig makten i Uppsala kommun efter åtta års styre. Det skiljer alltså så mycket som nära 16 procentenheter till förmån för de tre rödgröna partierna, som tillsammans får 52,9 procent mot 37 för alliansen.

I mätningen går alla tre rödgröna partierna - S, V och MP - framåt jämfört med valet för fyra år sedan. Och hela oppositionen går framåt i och med att även Sverigedemokraterna ökar och fördubblas från drygt 3 procent till drygt 6 procent, men partiet är i mätningen långt från den vågmästarställning som partiet eftersträvar.

Även Feministiskt initiativ ökar, från 1.2 procent i kommunvalet 2010 till 2.8 procent, vilket kan komma att ge ett mandat i kommunfullmäktige.

Den stora förloraren i mätningen är Moderaterna, som minskar från 28 procent i kommunvalet för fyra år sen till dryga 17 procent nu, men kommunstyrelseordföranden Fredrik Ahlstedt tror att partiet nu är på uppgång:

- Vi har tagit del av andra mätningar där det inte alls ser ut på det här sättet. Vi är optimister och tycker att vi har en väldigt bra vind i seglen just nu, och vi får väldigt mycket positivt in till oss. Så jag är inte säker på att det här är representativt. Det är ju också ett par veckor kvar, så det gäller att jobba på för att få upp siffrorna, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Två av de borgerliga partierna får i mätningen ungefär samma resultat som för fyra år sedan, Kristdemokraterna och Folkpartiet, medan Centerpartiet backar något.

Om det blir som opinionsmätningen förutspår att Socialdemokraterna med en notering på 29 procent blir klart största parti och får leda kommunen efter valet, så kommer det att ske i samarbete med andra partier, deklarerar Marlene Burwick.

- Vi kommer föra samtal med andra partier för att få en så stabil majoritet som möjligt. Vi vill inte ha några vågmästarsituationer varken i riksdagen, landstinget eller kommunen. Så en tydlig majoritet är väldigt, väldigt viktig, och det vill jag bidra till att skapa, säger Marlene Burwick (S).

Det som fortfarande ger hopp till Socialdemokraternas politiska motståndarna är att gruppen osäkra väljare är så stor som dryga 20 procent, alltså fler än var femte väljare. Det kan också noteras att svarsfrekvensen i mätningen ligger på 44 procent, men det är 1000 Uppsalabor som har svarat i undersökningen från Novus.