EU tar över ansvar för båtflyktingar i Italien

0:47 min

Italien har hittills i år har tagit emot över 100 000 flyktingar som kommer med båt från medelhavet. Nu ska landet få hjälp av EU:s gränsmyndighet Frontex.

Enligt en uppgörelse idag mellan EU-kommissionen och Italien ska Frontex ska ta över en stor del av ansvaret från Italien för att upptäcka och ta hand om båtflyktingar i medelhavet och föra dom in till italienska hamnar.

Men för att det ska kunna genomföras behöver Frontex extra pengar och utrustning, vilket är meninegn att EU:s 28 medlemsländer ska bidra med.

– Det är viktigt. Med de enorma kriser, krig och förtryck med diktaturer i Europas närområde som vi ser nu så kan det inte bara var ett enskilt lands ansvar. Det är hela Europas ansvar så nu hoppas jag att medlemsländerna kan ställa upp med folk och utrustning, säger Cecilia Malmström, folkpartistisk EU-kommissionär.

Vad betyder detta för flyktingar som just nu väntar på att komma över medelhavet?

– Förhoppningsvis så kombinerar vi detta med ökade insatser för dem att komma hit på laglig väg, för de som kommer med dessa båtar har nästan alltid sålt allt de äger. Det är knappt sjövärdiga båtar och många kommer heller inte fram, säger Malmström.