Namnen som Vänsterpartiet vill se som ministrar

2:04 min

Vänsterpartiets ledning har enats om en lista över ministerkandidater som kan ta plats i en eventuell rödgrön regering efter valet. Ekot kan nu berätta vilka namn som finns med.

Vänsterpartiets mål är att ingå i en rödgrön regering efter valet. Sedan i våras har en valkommitté haft i uppdrag att vaska fram möjliga statsråd och statssekreterare, som kan ta plats i Rosenbad om det blir maktskifte.

Vid ett möte i lördags kväll fattade partistyrelsen beslut om vilka Vänsterpartister som är bäst lämpade att vara med och styra landet. De här personerna står på listan över ministerkandidater, enligt vad Ekot erfar.

Partiledaren Jonas Sjöstedt är självskriven, och bland de övriga namnen finns några av Vänsterpartiets mest profilerade riksdagsledamöter.

De hetaste namnen är Ulla Andersson, i dag partiets vice ordförande och ekonomisk-politisk talesperson, och Rossana Dinamarca, som både är feministisk talesperson och talesperson i utbildningsfrågor.

Även Hans Linde, talesperson i utrikesfrågor, och Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson, står med listan över tänkbara statsråd. Dessutom är Ingrid Burman, ordförande i Handikappförbunden och tidigare vice ordförande i Vänsterpartiet, med på listan.

Inget av namnen vill kommentera ministerlistan för Ekot. Även Mats Einarsson, ledamot i valkommittén, är förtegen.

– Vi tror inte att det är vare sig till vår fördel eller den kommande regeringens fördel att det diskuteras namnfrågor innan valet. Nu ska vi koncentrera oss på att vinna en rödgrön majoritet till att börja med, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, tilltänkt statsminister i en eventuell rödgrön regering, upprepar sitt tidigare beskesked om att inga ministerposter utlovas före valet.

– De får ju ta fram hur många listor som helst, och det får alla göra. Och alla får spekulera och ha sina förhoppningar och ha sina förslag. Inga ministrar utses före valet, säge rhan.

På den här listan finns, förutom Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson, Rossana Dinamarca och Hans Linde och andra. Hur ser du på de namnen?

– Jag har ingen anledning att kommentera namn överhuvudtaget, eftersom ministrar utses efter valet.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och socialdemokrat, tror att Stefan Löfven tycker att det är störande att Vänsterpartiets ministerlista har läckt ut.

– Det han kan vara orolig för att Vänsterpartiet skrämmer bort en del borgerliga mittenväljare, som hellre skulle se en regering med bara Stefan Löfven och Miljöpartiet, och att det här skulle uppfattas som att Vänsterpartiet är nära att sitta med i regeringen, säger Bjerled.