Flera partier vill förstatliga skolan

1:39 min

Flera partier vill förstatliga skolan i Sverige, och det blev ett av huvudämnena i Utbildningsradions partiledardebatt om skolan som sändes i SVT i kväll.

Utbildningsminister Jan Björklund var mycket kritisk mot hur kommunerna sköter skolan:

– Resultaten har sjunkit oavbrutet i 25 år sedan kommunaliseringen kom och ingen kommun tar ansvar för att lyfta detta. Det är ju vi som måste ta itu och starta mattelyft och läslyft och alla möjliga åtgärder. Varför diskuteras inte det i kommunerna? Det är ju dem som har ansvaret, sade Björklund.   

För ovanlighetens skull höll partiledaren för Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt med Jan Björklund, båda vill förstatliga skolan.

Ett förstatligande som bland andra Socialdemokraterna och Miljöpartiet är emot. Frågan bryter alla traditionella skiljelinjer i skolpolitiken mellan alliansregeringen och den rödgröna oppositionen.

En skolfråga som egentligen alla partier var överens om var högre löner till lärarna, även om de har olika tekniska modeller för hur det ska gå till.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löven och miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin, gick hårt åt regeringens skolpolitik som inte lyckats vända de fallande resultaten i mätningen Pisa.

Jan Björklund fick försvara regeringens politik ensam . De tre andra allianspartiledarna hade tackat nej till att vara med. Men Björklund fick också stöd av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i frågan om förstatligandet.

– Det handlar också om likvärdigheten. Kommunernas förutsättningarna är olika i dag, ekonomiskt och socialt. Naturligtvis så speglar sig det i skolan också, sade Jimmie Åkesson.