Utökade jordbruksstöd i EU efter ryskt importstopp

1:41 min

EU-kommissionen tillsammans med sina medlemsländer väntas idag komma med fler stödåtgärder för att hjälpa dom lantbrukare som drabbas av Rysslands importstopp av livsmedel från EU-länderna.

Ryssland införde importstoppet efter att EU-länderna beslutade om olika sanktioner mot Ryssland för inblandning i Ukrainakrisen.

Pekka Pesonen är generalsekreterare för den europeiska jordbruksorganisationen och han hoppas mycket på att det blir mer kraftfulla åtgärder från EU-kommissionen.

– Det är viktigt för att kunna stabilisera situationen på marknaden. Det vet vi att vi har påverkan från den här krisen till nästan alla jordbrukssektorer, till exempel mjölk, säger Pekka Pesonen.

Pekka Pesonen dricker sitt kaffe ur en porslinsmugg med en kossa på i arbetsrummet några hundra meter från EU-kommissionen i Bryssel.

Just kossornas mjölk väntas hamna i blickfånget när representanter från EU-kommissonen sitter ned i dag tillsammans med representanter från dom 28 medlemsländerna.

Hittills har diskussionen mest handlat om hur t.ex. äppleodlare i Polen inte har råd att ens plocka sin dignande frukt från träden, att kanske den bästa frukt- och grönsaksskörden på många år inte kan tas tillvara utan ruttnar på plats.

Eftersom Ryssland inte köper frukt, grönsaker, mjölkprodukter och kött längre genom sitt importstopp, håller EU just nu på att svämma över av de här varorna.

Därmed faller priserna, inte minst för jordbrukarna. Och det drabbar också jordbrukare i Sverige säger Pekka Pesonen, även om det betyder lägre matpriser för vanliga konsumenter.    

– Det finns en viss fara för svenska bönder att priserna går ner, säger han.

Och jordbrukare tvingas lägga ner?

– Det är möjligt ja, svarar Pekka Pesonen.

För att motverka att jordbrukare drabbas av kraftiga prisfall om det t.ex. finns fler äpplen eller päron på marknaden än vad vi konsumenter faktiskt köper av handlarna, har det pratats om andra sätt för att få bort extraton av frukt och grönsaker.

Ett av det mest kontroversiella är olika former av dumpningsersättningar, för att låta äpplen och päron istället gå direkt till stora komposter och på så sätt helt försvinna från handeln.

Och redan i morgon väntas EU-kommissionen presentera sina planer för hur något sådant kan ske i praktiken, allt för att hålla uppe priserna.