Konsumentförening i Skåne solidarisk

Konsumentföreningen Solidar i västra Skåne med över 300 000 medlemmar tvingas stötta upp den införlivade konsumföreningen i Svedala med 6 000 medlemmar med jättebelopp, efter en rörelseförlust på 18 miljoner.

Konsumentföreningen Solidar driver numera bara två butiker, Coop Extra i Svedala och en skobutik i Trelleborg. I övrigt sysslar man mest med medlemsfrågor för de övriga 55 Konsumbutikerna som tagits över av den nordiska jätten Coop med huvudkontor i Köpenhamn. Men butiken i Svedala har förorsakat Solidar så stora förluster att föreningens rörelseförlust ökade från drygt 11 till nästan 19 miljoner. Det är en förlust som nu måste täckas med tillskott från föreningens kapitalförvaltning.

– Det är ett väsentligt högre underskott för 2004 än för tidigare år. Ett gammalt butikskoncept skulle göras om 2004, till Coop Extra med ett större sortiment och betydligt lägre priser. Vi har 6 000 medlemmar i Svedala och känner ett stort ansvar för att de ska ha kvar sin butik, säger Bengt Nilsson, ordförande i Solidar.