Anonym försvarsbloggare kommer ut i ljuset

I fyra års tid har signaturen Skipper kritiserat svensk försvarspolitik och levererat sin bild av försvaret under anonymitet. I helgen signerades första debattartikeln under med hans riktiga namn Niklas Wiklund.

I fyra års tid har signaturen Skipper kritiserat svensk försvarspolitik och levererat sin bild av försvaret under anonymitet. Nu kliver han fram och visar sig vara en örlogskapten från Rödeby utanför Karlskrona.

550 blogginlägg har det blivit men nu träder ”Skipper” fram med sitt riktiga namn. Han heter Niklas Wiklund och är örlogskapten och fartygschef på korvetten Stockholm. Han bor i Rödeby, norr om Karlskrona. 2010 startade han bloggen och tog beslutet att vara anonym. Nu har han dock valt att skriva under med sitt eget namn, ett beslut som bygger på förändringar inom försvarsmakten:

– Anledningen till att jag valt att gå ut med namn är för att klimatet i försvarsmakten, som försvarsmaktsanställd som jag är, har blivit bättre. Man tillåts säga vad man tycker, säger Niklas Wiklund och fortsätter:

– När jag började var det inte så. Man upplevde inte att det var samma öppna klimat och att man tilläts utrycka sina åsikter helt fritt. Då fanns det, som jag kände, en anledning att vara anonym.

Knyter handen i fickan
Niklas Wiklund menar att det finns exempel på händelser där personer utryckt sin åsikt och så har det inte uppskattats av omgivningen. Därför har det varit tyst, både inom organisationen och utåt mot allmänheten. Kritiken har dock alltid funnits där, säger Niklas Wiklund, men säger att man istället för att säga något har knutit handen i fickan och snackat med arbetskamraterna på fikarasten om sin situation.

Själv slutade han knyta näven i fickan och började säga ifrån genom bloggen när han inte kände igen sig i den bild av försvaret som förmedlades genom media. Nu hoppas han att han själv har kunnat påverka den bilden.

– Försvarsbloggarna har växt under åren de har funnits och det som har hänt är att antalet läsare har växt, det har exploderat. Det har bidragit till att politiker läser det som vi skriver och även media gör det. Jag vill tro att vi har haft en positiv inverkan på att debatten blivit bättre runt försvarsfrågan.

Bloggen Skipper handlar om försvars- och säkerhets politik, men det finns ett område som just nu ligger högt upp på listan, berättar Niklas Wiklund. 

– Det är svensk försvars- och säkerhetspolitik kontra omvärldsläget. Säkerhetsläget i vårt närområde och Europa blir sämre, i går såg vi bilder på att Ryssland går in i östra Ukraina, säger han och fortsätter:

– Vår granne Ryssland blir allt mer opålitliga under Putins styre, och svenskt försvar fortsätter minska trots detta. Man säger att man vill satsa på försvaret men ändå blir det minskningar och reduceringar. Detta är framförallt något jag skriver om.

Klapp på axeln
Sedan debattartikeln på DN Debatt publicerades har uppmärksamheten kring Niklas Wiklund ökat. Han har intervjuas i flera tidningar och andra medier. Även kollegor har reagerat på avanonymiseringen, även om hans närmaste vänner visste att han var Skipper. Niklas Wiklund berättar att han inte direkt hade förväntat sig så mycket uppmärksamhet.

– Nej det hade jag inte. Jag hade förväntat mig att kollegor skulle ge mig en klapp på axeln, för att jag har hört mycket positivt om det jag har skrivit. Folk har väl läst och nickat instämmande men inte vetat vem som skrivit. Det hade jag förväntat mig, men inte i den omfattningen.