Isis bakom terrorhotet i Norge

1:05 min

Det var fyra terrorister från organisationen Isis som utlöste det stora terrorlarmet i Norge i somras, skriver den norska tidningen Dagbladet i dag. Dagbladet skriver att de vet vilka de fyra terroristerna är, och att de inte kommer från Mellanöstern.

Den 24 juli i år sattes Norge i högsta beredskap för ett väntat terrorangrepp. Nu avslöjar tidningen dagbladet att det vara fyra Isis-medlemmar som var på väg till Norge för att utföra ett terrordåd. Dagbladet hänvisar till flera anonyma källor med insyn i norskt underrättelsearbetet.

Enligt tidningen hade den norska underrättelsetjänsten fått uppgifter från två olika europeiska underrättelsetjänster om att terrorister planerade ett attentat i Norge. Uppgifterna togs på stort allvar, och enligt tidningens källor tydde allt på att faran var verklig och att det skulle ske ett terrordåd i Norge i slutet av juli. Under en vecka befann sig landet i högsta beredskap.

De fyra Isis-medlemmarna kom till Aten i mitten av juli, men sedan upphör spåren. Det kan vara rikslarmet som avskräckt dem, skriver tidningen.

Varken det norska justitiedepartementet, säkerhetspolisen eller underrättelsetjänsten vill kommentera Dagbladets uppgifter.