Åkesson vill göra Sverige mindre attraktivt

1:50 min

I Ekots partiledarutfrågning sa Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att han vill få ett stopp för all invandring utom för FNs kvotflyktingar, och han vill att Sverige ska bli mindre attraktivt att fly till.

– Vi tar mycket fasta på Lucia-beslutet, från slutet av 80-talet.

Det var då man satte helt stopp...

– Ja, förutom för konventionsflyktingar. Och det är det vi vill.

Men är det aktuellt?

– Ja, vi befinner oss absolut i en situation där det krävs, sa Jimmie Åkesson i utfrågningen som gjordes av Monica Saarinen och Lasse Johansson.

Lucia-beslutet, som togs i december 1989, var en typ av undantagstillstånd i den svenska flyktingpolitiken, där man kraftigt begränsade rätten att få asyl.

Sverigedemokraterna, som vill minska invandringen med 90 procent, vill införa något liknande och det ska gälla även folk som flyr från striderna i Syrien och Irak.

SD vill även begränsa flyktingars rätt att återförenas med sina anhöriga i Sverige, även om Sverige har skrivit på internationella konventioner som garanterar familjeåterförening.

– Det är inte nödvändigtvis så att det måste ske i Sverige. Vi kan ju hjälpa till med det på andra sätt.

Hur då? Var skall man återförenas?

– Den samlade anknytningen skall ju vara störst till Sverige. Då får vi ju hjälpa till så att man kan återförenas någon annanstans, till exempel rimligen i första asylland.

Ett annat sätt att minska invandringen är att göra Sverige mindre attraktivt, säger Jimmie Åkesson.

– Vårt välfördssystem är ju en annan sådan sak. Vi vill titta mer på hur vi kan knyta bidrag och delar av välfärden hårdare till medborgarskapet än idag, men vi har inga skarpa förslag än.