Ingen rekonstruktion för Saab-ägaren Nevs

1:16 min

Nevs beviljas inte rekonstruktion, det beslutade en oenig tingsrätt i Vänersborg. Därmed förvärras läget ytterligare för biltillverkaren. Nevs ska överklaga tingsrättens beslut till hovrätten.

Du kan ladda ner och läsa tingsrättens beslut här.

Vänersborgs tingsrätt beslutade vid halv fyratiden att inte bevilja Nevs rekonstruktion. Företaget lämnade tidigare i dag in en ansökan till tingsrätten.

– Vi ska göra en bedömning om att rekonstruktionen som bolaget söker om ska lyckas och vi har bedömt att den utredning som bolaget presenterat inte nåt upp till den nivån att vi kan säga att rekonstruktionen kommer att lyckas, säger Stefan Nilsson, lagman vid Vänersborgs tingsrätt.

Nevs har beslutat att överklaga tingsrättens beslut.

Orsaken till ansökan är att företaget behöver mer tid på sig att slutföra förhandlingarna med två fordonstillverkare, enligt uppgifter indiska Mahindra och kinesiska Dongfeng, för att lösa den ekonomiska krisen. Nevs har skulder på totalt 400 miljoner kronor.

Enligt Nevs går förhandlingarna framåt, men har tagit längre tid än vad man trodde. Ett av företagen är intresserat av att bli delägare i Nevs och det andra av att samarbeta kring utvecklingen av Phoenix-plattformen.

Den plattform som framtidens Saab-bilar ska byggas på. Nevs siktar på att lansera de första bilarna på plattformen under 2017.

Nevs hoppas att företaget inom en månad ska ha klart ett avtal om ett samarbete kring Phoenix, skriver företaget i rekonstruktionsansökan. Just nu förhandlar man om vilket pris den nya partnern ska betala.

Tanken är att Saab-tillverkaren ska sälja plattformen till ett nytt dotterbolag som har skapats. Sedan ska hälften av dotterbolaget säljas vidare till den nya partnern. Det ske så mycket pengar att Nevs kan betala alla skulder och att pengarna dessutom ska räcka för att finansiera verksamheten det närmaste året finansieras.

Nevs, som tillverkar Saab-bilar, har haft stora ekonomiska problem den senaste tiden. Företaget saknar pengar att betala underleverantörerna och de drygt 550 anställda har fortfarande inte fått sin augustilön. Dessutom står produktionen i Trollhättan stilla. Målsättningen är att bli en ledande elbilstillverkare, men än så länge har bara några prototyper av elbilarna byggts, däremot har ett hundratal vanliga bensindrivna bilar byggts.