Sjuttonbarnsfamiljen: "Vi blev jagade av pressen"

1:02 min

Sveriges största familj har sjutton barn och bor i Gävle. Men tillvaron har inte alltid varit lätt. Barnen har blivit retade, och journalister lite väl närgångna.
– Ibland har det varit jobbigt, säger mamma Mait Björklund.

I en tegelvilla med åtta rum i stadsdelen Sätra i Gävle bor vad som brukar benämnas som Sveriges största familj.

Det finns bara två kvinnor som själva är födda i Sverige och som fött sjutton barn, enligt Statistiska centralbyrån.

En av dem är Mait Björklund, 58. Hon och hennes man Hans fick under 23 års tid totalt sjutton barn. Mait genomgick sexton graviditeter eftersom paret en gång fick tvillingar.

Nu börjar även de yngsta barnen i den stora familjen växa upp och flytta hemifrån. Den äldsta har hunnit fylla 38 år, den yngsta är 15.  

Amanda, 16, Nathalie, 19, och David, 21, är tre av barnen. De uppskattar närheten mellan syskonen, och att aldrig behöva vara ensam, mest. De tror även att de har lärt sig att bli mindre egoistiska av att växa upp i en stor familj.

– Vi fick alltid dela med oss, säger Amanda.

Som mest bodde det 14 barn hemma. Det kunde då bli en del bråk mellan syskonen, och egentiden med föräldrarna var det av förklarliga skäl lite dåligt med. Familjen åkte heller inte på några dyra semestrar, men man gjorde gärna utflykter i närområdet.

I köket var det storkok som gällde.

– Pappa brukade laga mat i badkaret. Nej, jag bara skojar, säger David och skrattar.

Mait Björklund förklarar de många barnen med sin stora kärlek till barn. Familjen är inte religiös, och alla barnen var planerade.

– Jag har helt enkelt alltid älskat barn, säger hon.

Men i perioder har den stora mediala uppmärksamheten varit jobbig. Familjen får fortfarande många samtal från tv-program som "Familjen Annorlunda". De säger nej varje gång.

Mait har blivit jagad av journalister både på BB och när hon gick ut på promenad med ett av sina nyfödda barn i vagn.

– De jagade oss upp på gångvägen och vi kände oss tvingade att vara med. Sånt där gör att jag inte vill vara med så ofta i media längre, säger hon.

Det finns även människor som pratar illa om familjen. En del av barnen har blivit retade i skolan.

– De säger att vi fått huset gratis och att vi har blivit miljonärer på barnbidragen. Men vi har betalat för allt som alla andra, och några miljonärer har vi inte blivit. Det kostar att ha barn.

Mait Björklund vill inte ens tänka på när de sista barnen om några år flyttar hemifrån. Men hon ser fram emot att få ännu fler barnbarn.

– Just nu har jag 25 stycken, nej 27 har det visst hunnit bli, säger hon.