Danmark skickar vapen till kurdiska styrkor i Irak

55 soldater, vapen och förnödenheter. Det står på packlistan över saker som Danmark i dag skickar till norra Irak för att hjälpa de kurdiska styrkorna i sin kamp mot islamistiska extremistgruppen Isis. Det var ett enigt danskt folketing som fattade beslutet igår kväll.

Med 104 ledamöter för och inte en enda emot gick förslaget igenom efter en ganska lugn debatt i Folketingssalen.

Endast regeringens stödparti, Enhedslistan, påpekade att de hellre hade sett att det var FN och inte USA som ledde denna stödjande insats.

Nikolaj Willumsen, från Enhedslistan, sade att det inte hade varit ett enkelt beslut och att detta inte bör betraktas som att man stödjer en dansk medverkan i ett nytt Irakkrig.

– Låt mig göra det klart att Enhedslistan stödjer de kurdiska styrkorna i kampen mot Isis och vårt stöd till detta är betingat mot att Folketinget håller vad de lovat. Detta är inte ett stöd för ett nytt Irakkrig, sade han.

Regeringen måste hålla vad de lovat, sa Nikolaj Willumsen och menade då att dom danska soldaterna endast ska hjälpa till att få fram vapen och förnödenheter till dom irakiska kurderna, inte att delta i några stridigheter.

Med denna insats följer nu Danmark i spåren av USA, Frankrike, Italien, Storbritannien och Tyskland som redan skickat vapen, utrustning och förnödenheter till norra Irak.

Tyskland, som normalt är återhållsam med export av militär utrustning, förser kurder med  bepansrade fordon, hjälmar och skyddsvästar.

Danmarks statsminister, Helle Thorning Smith, sade igår kväll till Damarks Radio att den här insatsen ska sträcka sig fram till årsskiftet. Fast helst vill hon inte sätta något slutdatum alls.

-Jag tror det skulle vara fel att sätta ett slutdatum men vi har nu ett mandat att agera i några månader, sade hon till DR.