Tonläget höjs mot Ryssland - "nära en krigssituation"

Tonläget höjs mot Ryssland efter uppgifter om att ryska militärer strider i Ukraina. Nato skickar trupper till östra Europa och OSSE kallade till krismöte. ”Det är mycket allvarligt. Det är alltså två stater i Europa som har reguljära styrkor som står mot varandra", säger statsminister Fredrik Reinfeldt. FNs säkerhetsråd kommer att hålla ett extrainsatt möte ikväll.

Efter uppgifterna om att ryska militärer strider på separatisternas sida i Ukraina, valde landets president Petro Porosjenko att ställa in en planerad resa till Turkiet och kallade istället till ett krismöte.

Nato gick i går ut med nyheten att försvarsalliansen tänker skicka trupper till baser i östra Europa, ett direkt svar på att Rysslands inblandning i striderna i Ukraina.

– Vi kommer anta en beredskapsplan i syfte att snabbt kunna agera i denna helt nya säkerhetssituation som vi nu ser i Europa. Vi har redan nu en Natostyrka som snabbt kan sättas in vid behov, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, kallade till ett extramöte efter uppgifterna om ryska stridande styrkor, och fördömde Rysslands agerande i ett uttalande.

"Trots det internationella samfundets strävan efter fred, fortsätter Ryssland med aktiviteter som eskalera situationen och är mycket farligt och provocerande. Om Ryssland menar allvar med fred, eller uppriktigt bryr sig om den humanitära situationen i östra Ukraina, måste de sluta stödja våld genom det flödet av vapen, personal och materiel som förs över gränsen. Moskvas förnekelse att de destabiliserar Ukraina är kränkande och absurda, med tanke på den överväldigande mängden bevis", skriver organisationen i ett uttalande.

OSSE vill även utöka antalet observatörer i Ukraina till 500 och föreslår även att flygspaningar ska genomföras med obemannade luftfarkoster.

USA:s ambassadör i Kiev skärpte även han anklagelserna mot Ryssland.

– Ett ökande antal ryska trupper intervenerar direkt i striderna på ukrainskt territorium, skriver ambassadör Geoffrey Pyatt på Twitter, rapporterar TT.

– Ryssland har också sänt sitt nyaste luftvärnssystem. . .  till östra Ukraina och är nu direkt involverade i striderna, skriver Pyatt.

EU kommer under ett toppmöte nu på lördag ta situationen i Ukraina. Redan nu diskuteras nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland

Något som statsminister Fredrik Reinfeldt inte är främmande för,

– Vi ska ha Europeiskt råd på lördag, vi bör rimligen beställa fram ytterligare möjligheter till skärpning av de handelssanktioner vi har infört mot Ryssland för vi kan naturligtvis inte stillatigande se det här beteendet, den här aggressionen mot sina grannar som Ryssland står för, sa Reinfeldt i P4 Extra.  

Fredrik Reinfeldt ser mycket allvarligt på att ryska militärer ska strida i Ukraina.

– Det finns anklagelser sedan tidigare om reguljära ryska styrkor som på olika sätt varit involverade i det som sker, men det är klart nu kommer det uppgifter om att de agerar inne i Ukraina och i direkt konfrontationen med ukrainska styrkor.

– Det är väldigt nära en krigssituation mellan två av Europas stater.   Det är klart vi måste vara väldigt tydliga i våra fördömanden och i att vi inte accepterar det här sättet att lägga sig i ett grannlands inre angelägenheter som Ryssland ägnar sig åt, sa Reinfeldt. 

Bedömer du att Ryssland viker sig eller påverkas av sanktioner?

– De påverkas i alla fall. Den ryska ekonomin tar väldig skada av Vladimir Putins agerande och har gjort sedan den här aggressionen mot Ukraina påbörjades. Vi är också övertygade om att de nu rätt tydligt skärpta handelssanktioner som satts in också negativt påverkar rysk ekonomi. Vi förstår att han har andra storpolitiska syften, men det är också en ekonomisk realitet han har att förhålla sig till, sa statsminister Fredrik Reinfeldt. 

Det extrainsattamötet i FNs säkerhetsråd kommer att hållas klockan 18 svensk tid. Det är Lettland som har begärt mötet, efter rapporter från den amerikanska underrättelsetjänsten idag att Ryssland har sänt hundratals soldater för att delta i striderna på de ukrainska separatisterna sida.