Hoppas hitta smyckesformar från vikingatid

1:48 min

De arkeologiska grävningarna på Stora Karlsö fortsätter. Förhoppningarna är att hitta mer spår av vikingatida smyckestillverkning som kan visa att Stora Karlsö var en handelsplats med stor betydelse i Östersjöområdet.

Nu i helgen fortsätter alltså arkeologerna att söka fler pusselbitar från utgrävningarna på ön som ju har pågått ända sedan slutet av 1800-talet. För trots allt finns det mycket kvar att upptäcka, inte minst i de högar som skottades undan när själva grottan Stora Förvar grävdes ut.

Det var i en av de högarna som det under 1970-talet hittades delar av gjutformar som använts till smyckestillverkning under vikingatiden. Det handlar om utsirade spännen, som fungerade som säkerhetsnålar för att hålla ihop kvinnornas klänningar.

Och det intressanta är att det inte bara handlar om gotländska smycken, utan också om former som känns igen i smycken i övriga Skandinavien, något som skulle kunna betyda att smyckestillverkningen på Stora Karlsö riktade sig till ett vidare område.

Och när arkeologerna nu igen ska gräva intill grottan Stora Förvar igen i helgen så är de på jakt efter fler gjutformar för smycken, för att kunna få ytterligare bevis för att det pågick smyckestillverkning i större omfattning.