Cameron vädjar till Skottland att rösta nej

1:38 min

Det är tre veckor kvar tills Skottland går till folkomröstning om självständighet. I går kväll vädjade den brittiske premiärministern David Cameron om att Skottarna ska rösta nej.

– Jag vill att ni ska fortsätta att tjäna på de stora fördelar ni har i en gemensam marknad, sa David Cameron inför en företagarorganisation i skotska Glasgow i går kväll.

Den 18 september folkomröstar Skottland om att bryta sig loss från Storbritannien och bli ett eget land. De stora etablerade brittiska partierna går nu till gemensam offensiv för att övertyga skottarna om att de bör rösta nej.

Opinionsundersökningarna visar visserligen att nej-sidan leder stort. Men de visar samtidigt att de som ännu inte har bestämt sig kommer att avgöra hur det går.

Cameron beskrev unionen med resten av Storbritannien för 300 år sedan som den största sammanslagningen i världen. Och som har givit skotska företag stora fördelar genom fri tillgång till hela den brittiska marknaden. Han beskrev en röst för självständighet som:

”Ett hopp rakt ut i det okända.”

Men det skotska näringslivet är också splittrat i frågan. I går publicerades ett öppet brev från 200 företagsledare som skrev att självständighet skulle vara det bästa för skotska intressen.

Men dagen innan hade en annan grupp företagsledare skrivit ett öppet brev som hävdade det motsatta. Nämligen att självständighet skulle vara skadligt för företagens intressen. Cameron argumenterade passionerat för ett fortsatt obrutet Storbritannien.

– Låt oss välja öppenhet inför inskränkthet, och våra stora gemensamma fördelar istället för ett hopp ut i det okända, sa David Cameron.