Nevs begär rekonstruktion igen

Turerna kring Nevs fortsätter. Företaget har lämnat in en ny begäran om rekonstruktion, där framgår det att företaget har fått ett nytt lån på 20 miljoner kronor.

Den nya rekonstruktionsansökan från Nevs är mer detaljerad och längre. Nytt är bland annat att biltillverkaren har fått en lån på 20 miljoner kronor från huvudägaren för att täcka kostnaderna under de första 3-4 veckorna av en eventuell rekonstruktion.

Dessutom kommer Nevs att få ytterligare pengar från ägaren i den utsträckning som behövs för att klara av rekonstruktionen.

"Avsikten med ansökan om företagsrekonstruktion är inte att endast erhålla betalningsanstånd utan att genomföra en fullständig finansiell och verksamhetsmässig rekonstruktion av Nevs rörelse, vilket kommer att leda till att skulderna kommer att kunna regleras fullt ut", skriver företaget som skäl till det nya yrkandet.

Det var i går som Vänersborgs tingsrätt avslog Nevs ansökan om rekonstruktion, som är ett slags konkursskydd. Anledning var att planerna för att få in nya pengar bedömdes som "vaga och helt odokumenterade."

En rekonstruktion skulle innebära att skulderna blir frysta till det att Nevs eventuellt nått ett avtal med sina förhandlingspartners. 

– Vi behöver mer tid, sade Nevs kommunikationschef Mikael Östlund i går.

Nevs förhandlar med två fordonstillverkare om dels ett samarbete kring Phoenix-plattformen, som framtidens Saab-bilar ska byggas på, och dels om att få in en ny huvudägare. Vilka företagen är bekräftar inte Nevs i ansökan, men enligt uppgifter är det indiska Mahindra och kinesiska Dongfeng.

Inom en månad hoppas Nevs ha klart ett avtal om samarbetet kring Phoenix-plattformen och, enligt den nya ansökan, ska det ska ge över en miljard kronor till Nevs. Det är pengar som räcker för att betala av skulderna på runt 400 miljoner och för att driva företaget under minst ett år framöver.

När det gäller en ny ägare, så har en affär diskuterats under ett halvår och den tilltänkta ägarens styrelse har beslutat att genomföra affären, men under vissa förutsättningar, skriver Nevs.

Vänersborgs tingsrätt ska fatta ett beslut under dagen.