Valet 2014

Nio av tio har huvudvärk i skolan

2:19 min

Många elever har ont i huvudet i skolan. En undersökning som P4 Halland har gjort visar att nästan nio av tio elever i åttan har huvudvärk i skolan. En av fem har ofta eller alltid huvudvärk.

Vad tänker du om det här? Har du egna erfarenheter? Skriv vad du tycker!

– Det är mycket prat och man är trött, säger Ella Persson som går i nian på Österledsskolan i Oskarsström utanför Halmstad.

Förra läsåret svarade närmare 500 åttondeklassare på slumpvis utvalda skolor i Halland på frågan om dem har ont i huvudet i skolan. Det visar sig att Ella Persson inte är ensam.

– Det blir svårt att koncentrera sig och så, säger hon.

De allra flesta, nästan nio av tio, svarade att de någon gång, ibland, ofta eller alltid har har huvudvärk i skolan. Och en av fem ofta eller alltid.

– Det är många som söker sig till oss med huvudvärk, säger Karin Amrén som är skolläkare i Falkenbergs kommun.

Eleverna kommer i första hand till skolsköterskorna, berättar hon och många vill då ha en tablett. 

– Då försöker skolsköterskorna fånga in och prata med dem om det finns något i livstilen som går att ändra på. Sover du rätt, äter du och finns det något annat som trycker dig, säger hon.

Adam Karlsson och några klasskamrater från 9.2 på Österledskolan sitter i korridoren med en uppgift i svenska. Det är inte ofta han har huvudvärk säger han men han tror att det handlar mycket om stress.

– Prov, läxor och att man ska få bra betyg.

Är du stressad?

– Nej, inte nu. Föräldrar och lärare hjälpte mig att lätta på pressen och de förklarade att det inte spelade så stor roll.

Nästan hälften av dem som har svarat att de ofta eller alltid har ont i huvudet säger också att de är stressade över sina betyg. Hela tiden. Dessutom störs många av dem av ljudvolymen i klassrummet.

Skolläkaren Karin Amrén pekar även hon ut de här två faktorerna som bidragande orsaker till huvudvärk men tillägger att den vanligaste anledningen är att eleverna inte sover och äter ordentligt.

– Det är väldigt många elever som faktiskt har kronisk trötthet. Detta i sin tur gör ju att man både kan få magont, huvudont, bli deprimerad och minska koncentrationen och inlärningsförmågan. Så det är viktigt att komma tillrätta med den allmänna livsstilen.