Norske schackmästaren kan mista VM-titeln

5:06 min

Schackvärlden står inför en knepig situation som bottnar i relationerna mellan Ryssland och EU och med en norsk världsmästare i centrum.

Den norske regerande världsmästaren i schack - Magnus Carlsen - kan bli av med titeln utan att sätta den på spel.

Det är en ganska komplicerad historia som något förenklat går ut på följande.

Carlsen ska gå en match om titeln mot indiern Anand - den spelare som han vann titeln mot ifjol.

Matchen är tänkt att gå i november i OS-orten Sotji i Ryssland, och här börjar problemen. Den som arrangerar matchen är guvernör i den region där Sotji ligger och som betalar de prispengar som står på spel - runt 30 miljoner kronor.

Guvernören heter Alexander Tkatsjev och är nära vän till ryske presidenten Vladimir Putin, och Tkatsjev är uppsatt på den sanktionslista som EU sammanställt som motdrag mot Rysslands inblandning i konflikten i Ukraina.

Rent juridiksk är det oklart om Carlsen kan ta emot pengar av Tkatsjev, eller organisationer han företräder, och därför har Carlsen ännu inte svarat på om han ställer upp mot Anand i november eller inte. Sista anmälningsdag var egentligen i veckan, men enligt den norska radion så har tidsgränsen flyttats fram några dagar.

Om Carlsen inte spelar får Anand en rysk motståndare om titeln och schackvärlden riskerar att splittras, med en världsmästare som inte besegrats - Carlsen - och en ny.