Svenska valet 2014

Regeringen vill köpa 60 JAS-plan

3:04 min

Regeringen ska köpa in nya flygplan till de svenska militärerna. Det blir 60 nya stridsflygplan av en modell som heter JAS 39 Gripen E. Samtidigt har det blivit ett politiskt bråk om det här beslutet.

Klicka om du vill läsa mer!

Den politiker i regeringen som har ansvar för det här inköpet är försvarsminister Karin Enström. Hon säger att både regeringen och militärer är överens om att de nya flygplanen behövs:
– Både försvarsmakten och regeringen gör ju bedömningen att vi behöver nästa generations Gripen.

Hotet från Ryssland
Försvarsminister Karin Enström säger att Sverige behöver nya och modernare stridsflygplan eftersom Ryssland har blivit ett farligare land.

De flesta experter säger att det inte finns någon risk för krig mellan Sverige och Ryssland just nu. Men regeringen vill planera för framtiden
och känner sig alltså hotade av Ryssland.

Det är oroligt i närheten av Ryssland
Den ryska regeringen har på senare år satsat mycket pengar på sina militärer. De har också krigat mot grannländerna Georgien och Ukraina.

Tidigare i år tog ryska soldater halvön Krim från Ukraina. Många experter tror att ryska soldater just nu också krigar tillsammans med upprorsmän
i den östra delen av Ukraina.

Socialdemokraterna stöder regeringen
De svenska partier som vill köpa in de 60 nya JAS-planen är Allians-partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet. Det är de partierna som är med i regeringen.

Alliansen får dessutom stöd av sina politiska motståndare Socialdemokraterna. Även Socialdemokraterna tycker att de svenska militärerna behöver 60 nya moderna stridsflygplan.

Köpet får kritik
Det finns två andra partier som är kritiska till att köpa så många JAS-plan och det är Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De tycker att det är dyrt och onödigt.

Dessutom är det fel tid att göra dyra inköp just nu, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt:
– Jag tycker att det är fel att ta det här beslutet före valet.)

Det kan bli svårt att samarbeta
Jonas Sjöstedt hoppas att Allians-partierna ska förlora valet som är nästa månad. Han hoppas också att det då blir en ny regering, där Vänsterpartiet får vara med och styra tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det här samarbetet mellan de rödgröna partierna kan bli svårare nu när Socialdemokraterna väljer att stödja Alliansens inköp av stridsflygplan, säger Jonas Sjöstedt:
– Jag tycker ju inte om det här naturligtvis. För jag tycker att det är dåligt att ta sådana här beslut innan man byter en regering.)

Planen är dyra
De JAS-plan som Alliansen och Socialdemokraterna vill köpa görs av det svenska företaget Saab som har sin fabrik i staden Linköping i Östergötland. Så det finns alltså ett svenskt företag som tjänar pengar på det här.

Samtidigt blir det dyrt för alla som betalar skatt i Sverige. Ett JAS Gripen-plan brukar kosta ungefär 1 miljard kronor. Den här gången kanske kostnaden ökar jämfört med tidigare affärer.

Räknat på varje svensk kostar det över 6000 kronor per person, eller kanske ännu mer. Men exakt hur mycket det kostar är inte klart ännu.

Militärerna får extra pengar
Försvarsministern lovar att militärerna inte ska behöva snåla in på andra saker
för att ha råd att köpa stridsflygplan. Istället ska militärerna få mer pengar än tidigare, säger hon:
– Ja, regeringen kommer att återkomma med anslagsförstärkningar. Så det är nya pengar, säger försvarsminister Karin Enström.