Polis riskerade utredning - avlyssnades av kollegor

2:56 min

Den lokale polisen i Skaraborg tog saken i egna händer och fixade så att en äldre dam blev av med en bluffaktura på 20 000 kronor. Nu ställs polisen inför rätta, misstänkt för att ha röjt viktiga spaningsuppgifter i den omfattande utredning som pågick mot blufföretaget.

 Under veckan hålls en tre dagar lång rättegång i Skaraborgs tingsrätt där Riksåklagaren för polismål ska försöka bevisa att polisen gjort sig skyldig till tjänstefel och brott mot tystnadsplikten. Själv nekar han till brott.

Det var i januari förra året som polisens omfattande spaningsarbete mot 118 108 och MS Fakturaservice var inne i slutfasen, omkring 30 poliser i Skåne hade i flera månader kartlagt och avlyssnat personerna bakom bluffföretagen. Den 14:e januari avlyssnar polisen ett par samtal som enligt riksåklagaren äventyrar hela deras arbete. Samtalet rings från en lokal polisstation i Skaraborg:

"Det var xx från polisen här!
Ja...
Men det var inget allvarligt, hör du du, jag har en gammal dam här.
Okej?
Hon är en bondhustru och hon har lite tårar i ögonen. Hon har fått ett betalningskrav från det företag du står bakom!"

Kvinnan krävs på 20 000 kronor för en internetdomän som hon inte beställt. Hon har kommit till polisstationen för att göra en polisanmälan, men istället får hon höra hur polisen ringer upp bluffmakarna och tar itu med fakturan på sitt eget vis. Polismannen vädjar om lite medmänsklighet eftersom damen känner sig lurad, och han ber att fakturan ska tas bort.

Den person som svarar i andra luren, en 22-åring från Lund, är en av tre huvudmän som i somras dömdes till fängelse för en av landets hittills största bluffhärvor. De hade skickat ut falska fakturor för 15 miljoner kronor och offren var oftast äldre småföretagare.

Men fallet med bondhustrun med tårar i ögonen togs aldrig upp i den omfattande rättegången som hölls under våren i Malmö tingsrätt. För det löste sig ändå. Den handlingskraftige polismannen i Skaraborg ringer upp bedragaren en andra gång, och nu har han sökt runt på internet och dessutom gjort slagningar i polisens misstanke- och spaningsregister.

"Det var polisen igen ja.
Tjena.
Jag har tittat här och du har ju massa ärenden, anmälningar mot dig! Va sjutton fixa bort detta så det inte blir några nya grejor.
Som vadå?
Helskotta vad de har anmält dig!
Jag ska som sagt kontakta företaget...
Ja gör det för fasen, det är åt helskotta och så ringer du mig så fort...
Yes!"

De poliskollegor som sitter nere i Skåne och avlyssnar samtalet inser att de uppgifter som röjts kan göra stor skada för deras utredning. De gör en intern anmälan mot sin kollega som nu ställs inför rätta misstänkt för tjänstefel och brott mot tystnadsplikten. I vice överåklagare Eva Nilssons bevisning finns en loggrapport som visar exakt vilka uppgifter som polismannen tagit del av i det interna spaningsregistret.

Själv nekar polismannen till brott och menar att den information han använde mot blufföretaget var sånt som vem som helst kunde hitta ute på internet.

Den äldre damen, som också kommer kallas som vittne under veckans förhandlingar, hon var så pass nöjd med polisens service att hon skickade en ros. På tack-kortet stod: "Från tanten som gråter"

Polismannen är även åtalad för bokföringsbrott och dataintrång, han ska enligt åtalet ha slarvat med bokföringen i sitt eget företag och gjort slagningar på sig själv i polisens interna register. Han åtalas även för ytterligare ett fall av tjänstefel där han underlät att göra en polisanmälan.