Polisen raderade bild på gatstenar

1:34 min

I samband med att Svenskarnas parti höll möte i Stockholm i helgen publicerade en polis en bild i sociala medier på gatstenar som slängts mot poliser av motdemonstranter. Men fotot raderades av polisens kommunikationsavdelning, som hävdar att några gatstenar aldrig slängdes.

– När vi upptäckte det här på kvällen tog vi bort den. Dels därför att den inte stämde överens med verkligheten, dels för att den inte ingick i kommenderingen och den kommunikationsplan vi hade. Där hade vi ordning och reda på vad vi talade om, säger Varg Gyllander, chef för polisens kommunikationsavdelning.

Bilden visar ett torn av gatstenar. Den skickades under lördagskvällen ut från Stockholmspolisens officiella Instagramkonto, där polisernas vardag skildras.

Till bilden fanns en kort bildtext: ”Någon har byggt ett monument av några gatstenar som kort tidigare kastats mot poliser, hästar och hundar. En lindrigt uttryckt osmickrande arbetsuppgift, att stå under ett regn av sten, bord, stolar och glasflaskor”.

Inlägget väckte reaktioner i sociala medier, men försvann senare under kvällen. Då hade en anställd på polisens kommunikationsavdelning raderat det.

Enligt uppgift till Ekot stämmer beskrivningen som gavs i det raderade inlägget väl överens med verkligheten. En mängd lösa föremål kastades mot polisen, däribland gatstenar, glasflaskor och schackpjäser i metall som motdemonstranter hittat i Kungsträdgården.

Poliser i Stockholm upplever nu efter helgens demonstration att polisledningens defensiva hållning kring vilket våld poliser utsatts för gör det svårare att jobba och skickar fel signaler till våldsverkare.

Fyra poliser skadades lindrigt vid lördagens demonstration, då mellan 75 och 100 personer gick till attack mot dem.

– Vi har uppgifter om att det kastats föremål mot poliser. Knallskott, det vet vi, pyroteknik och det har förekommit uppgifter om flaskor. Någon har också nämnt sten, men inte vilken sten, form eller tyngd, säger Varg Gyllander.

Så hur säkra kan ni vara på att uppgifterna i inlägget är felaktiga?
– Vi kan aldrig vara säkra på någonting. Men vår uppfattning är att det inte kastats gatsten i alla fall.

Efter oroligheterna i Skåne för en dryg vecka sedan fick polisledningen där backa från sina första uppgifter om hur våldsamt det blev.